Industriarbetarnas tidning

Ännu ingen uppgörelse i Tyskland

20 april, 2006

Skrivet av

Gårdagens tyska avtalsförhandlingar slutade resultatlösa. Om inte dödläget bryts innan tisdag hotar IG Metall med storstrejk över hela landet.

På tisdag träffas IG Metalls stora förhandlingsdelegation för att ta ställning till hur den fortsatta avtalsstriden ska föras.

– Vi är väl förberedda, säger Hartmut Meine, ordförande för IG Metall i Nordrhein–Westfalen.

– En strejk kan utlysas till i början av maj. Vi har ett flexibelt strejkkoncept som innebär att vi kan utöva ett hårt ekonomiskt tryck på företagen, säger Meine på avdelningens hemsida.

Just Nordrhein–Westfalen är delstaten som tillsammans med Badem–Würtemberg kommit längst. Någon av dessa delstater kommer att går först för att sedan bli riktmärke åt resten av delstaterna i Tyskland.

I såväl Nordrhein–Westfalen som Badem–Würtemberg förhandlade facket igår med arbetsgivarorganisationen Gesamtmetall. IG Metall står kvar på sitt krav: 5 procents löneförhöjning på ett år. Arbetsgivarna erbjuder ett tvåårsavtal med 1,2 procent årligen och ett engångsbelopp värt 0,6 procent i år och 0,4 procent nästa år.

Sedan fredsplikten löpte ut för några veckor sedan har facket mobiliserat medlemmarna i omfattande varningsstrejker. Bara i Badem–Würtemberg har över 200 000 av delstatens 800 000 metallarbetare deltagit i aktionerna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.