Industriarbetarnas tidning

Chefer på Akzo Nobel struntade i brandregler

20 april, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

De anställda beordrades att jobba övertid trots att brandstyrkan inte var på plats. Det är ett brott mot säkerhetsreglerna och facket kräver nu att cheferna på Akzo Nobels färgfabrik utanför Malmö sparkas.

– De skickade hänsynslöst in de anställda och riskerade deras liv. Det är otroligt allvarligt, säger Kalle Skarp, ordförande i IF Metallklubben.

Brandfarliga ämnen får inte hanteras om inte en speciell brandstyrka är på plats, enligt Akzo Nobels säkerhetsregler. Reglerna har nyligen skärpts efter att företaget drabbats av en storbrand för ett halvår sedan. Trots det beordrades de anställda att arbeta en lördag i slutet av mars när brandstyrkan var ledig.

– Cheferna var medvetna om att brandstyrkan inte var där, men av någon obegriplig anledning fattade de ändå beslutet att de anställda skulle jobba, säger Kalle Skarp.

När facket fick reda på vad som hänt krävde klubben att cheferna skulle få sparken.

– Företaget är stenhårt och sparkar folk direkt om de stjäl en liter färg, eller fuskar med arbetstiden. Det borde ses som minst lika grovt att riskera människors säkerhet och liv.

Mikael J:son Lindhe, som är informationsansvarig på Akzo Nobel Decorative Coating, säger att företaget ser allvarligt på det inträffade. Cheferna gjorde fel när de bröt mot reglerna men de får ändå jobba kvar.

– Vi har gjort en utredning av det som hänt och påtalat för de berörda personerna att det är oacceptabelt, säger han.

De ansvariga blir inte avskedade eller varnade eftersom de anställda bara hanterade små mängder brandfarligt material den aktuella lördagen, enligt Mikael J:son Lindhe.

Det tycker Kalle Skarp är oväsentligt. Han säger att även en liten brandrisk är tillräcklig för att det ska börja brinna och att det är oerhört viktigt att reglerna följs.

– Det är ren jävla nonchalans att cheferna inte ens varnas. Det sänder helt fel signaler om hur viktigt det är att följa säkerhetsreglerna.

Kalle Skarp säger att facket inte kan göra något åt företagets beslut att behålla cheferna, men man kommer att vara extra vaksam på hur säkerhetsföreskrifterna följs i framtiden.

– Det här skulle aldrig ha hänt om vi vetat om det innan, och det ska inte hända igen, säger han.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]