Industriarbetarnas tidning

GM-facken kräver gemensamt avtal

28 april, 2006

Skrivet av

Facken i Europa samlar sig mot General Motors. Inga lokala förhandlingar kommer att inledas innan det finns ett ramavtal, gemensamt för alla fabriker.

Fem orter tävlar om vem som ska få tillverka GM:s nästa småbil på Delta-plattformen, den bilmodell som idag motsvaras av Opel Astra: Antwerpen (Belgien), Bochum (Tyskland), Ellesmore Port (England), Gliwice (Polen) och Trollhättan (Sverige).

– Vi föreslår att General Motors kommer till Trollhättan den 23 maj för att inleda förhandlingar med alla klubbarna och förbunden om ett ramavtal, säger Veli-Pekka Säikkelä, ansvarig för IF Metalls förhandlingsenhet.

Vid ett möte i Frankfurt igår kom förbunden och klubbarna överens hur General Motors ska bemötas i fortsättningen. Facken var överens: gärna lokala förhandlingar, men först ett ramavtal.

– Det har funnits tidigare inom GM Europa, senast när företaget skulle göra sig av med 12 000 anställda hösten 2004, säger Säikkelä. Därför borde det inte vara några problem.

Facken vill att ramavtalet innehåller försäkringar om att inga fabriker läggs ner och att ingen tvingas sluta. Produktionen ska också fördelas rättvist mellan orterna, kräver facken.

– Dessutom vill vi att GM redogör för sina framtidsplaner. Nu får vi bara läsa spekulationer i pressen, det duger inte.

I samband med att GM utlyste ”skönhetstävlingen” formulerade man också vilka krav som ställs på fabrikerna för att de ska kunna producera den nya småbilen. Ingen övertidsersättning, ”flexibla semestrar” och obetalda matraster var några av kraven. Ett annat krav var 48 månader långa arbetstidskorridorer vilket innebär att bilarbetarna skulle kunna jobba plustid i två år och minustid i två år.

– Idag har Trollhättan en korridor på 24 månader. Ingen har klagat, det har fungerat. Varför vill nu företaget ha 48 månader? Varför inte 36 eller 96 månader för den delen, undrar Säikkelä.

– Vi är gärna med och diskuterar åtgärder som kan stärka konkurrenskraften. Men då vill vi veta varför en sådan här åtgärd skulle stärka konkurrenskraften.

Veli-Pekka Säikkelä tycker att facken lärde sig mycket av förra ”skönhetstävlingen” mellan Trollhättan och Rüsselsheim.

– Det märks att vi hållit på ett tag. Det är mycket enklare den här gången.

Ni har lovat varandra att inte gå under kollektivavtalet. Är det ett dilemma för er att andras avtal är ihåligare?

– Visst är det ett dilemma, det ska man inte sticka under stol med. Men nu har vi gått samman och lovat varandra full öppenhet. Vi har lovat att hålla ihop och att ingen skriver på ett lokalt avtal innan de andra orterna är informerade.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.