Industriarbetarnas tidning

Grafikerkongress om samgående

6 april, 2006

Skrivet av AGNETA PERSSON

Den 12 maj är det dags för Grafiska fackförbundets kongress i Linköping. Sammanlagt har 84 motioner kommit in om allt från turordningsregler och stärkt skydd för förtroendevalda till jämställdhet och tandvård.

Till årets kongress kommer 125 ombud från hela landet för att fatta beslut i en rad olika frågor (kongressen är förbundets högst beslutande organ).

Ett av ämnena som kommer att diskuteras är förbundets framtid. Grafikerna tappar omkring hundra medlemmar i månaden. En sammanslagning med ett annat förbund ser enligt förbundsstyrelsen ut att vara mer eller mindre en nödvändighet.

Frågan är bara vilket. Enligt förbundsstyrelsen är saken klar: medlemmarna finns i huvudsak i en industriell miljö och arbetar under industriliknande förhållanden. Alltså är ett samgående med ett eller flera industriförbund det mest logiska.

Grafikernas Stockholmsavdelning känner dock en stor oro inför ett eventuellt samgående med kolossen IF Metall och menar att den grafiska identiteten riskerar att naggas i kanterna. ”Därför anser vi att det är viktigt att söka andra alternativ inom industrisektorn, som exempelvis Pappers”, skriver avdelningen i sin motion.

Även Grafikerna i Västra Götaland uttrycker oro för en eventuell sammanslagning med IF Metall och skriver i sin motion att större inte nödvändigtvis är samma sak som starkare. ”Tvärtom så visar det sig att stora enheter blir mer centraliserade och att demokratin kommer i skymundan”, skriver de.

Exempel på övriga frågor som medlemmarna motionerat om:

* Bort med undantagsregeln i Las. Möjligheten att undanta två personer från turordningslistan ger arbetsgivaren rätt att säga upp vem hon eller han vill vid arbetsbrist. Budskapet blir att man gör bäst i att inte bli obekväm på jobbet.

* Slå vakt om återanställningsrätten. Företag ska anlita före detta anställda grafiker i stället för att hyra in från bemanningsföretag.

* Stärk skyddet för fackliga förtroendemän. Lagen, som den ser ut i dag, innehåller kryphål som gör det möjligt att göra sig av med besvärliga förtroendevalda. Det blir allt vanligare att fackliga förtroendemän sparkas vilket leder till att allt färre vågar ställa sig i spetsen för sina kamrater.

* Invandrarnas inflytande i facket måste öka. Det är en demokratifråga att ta till vara på de invandrade medlemmarnas kompetens.

* Öka jämställdheten i förbundet. Förbundet bör ha som målsättning att år 2010 ha en jämställd sammansättning i sina centrala organ. Dessutom bör varje avdelning årligen redovisa hur de jobbat för att uppnå jämn könsfördelning i verksamheten och i beslutande organ.

* Höj a-kassan. En avdelning kräver 90 procent av den förlorade inkomsten, en annan kräver 100 procent.

* Inför ett högkostnadsskydd hos tandläkaren. Det ska inte kosta mer att gå till tandläkaren än att gå till en vanlig läkare. Tandvården får inte bli en klassfråga.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?