Industriarbetarnas tidning

Hårdrocksband angriper IF Metall

20 april, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Den amerikanska rockgruppen Metallica gillar inte att de har en namne inom den svenska fackföreningsrörelsen. Bandet har anlitat svenska advokater för att stoppa användandet av internetnamnet metallica.st, som ägs av IF Metall.

I Killinggängets komediserie ”Percy tårar” var det blott ett skämt. På ett fält i Småland utspelade sig följande scen mellan kulturstrategen och managementkonsulten Percy Nilegård och hårdrockaren Tommy Bohlin då de stannade till med sin buss. Bakgrunden var att Metallicas basist Cliff Burton 1986 omkommit i en trafikolycka i trakterna.

Tommy Bohlin: – Det var här dom voltade med bussen.
Percy Nilegård: – Vilka?
Tommy Bohlin: – Metallica.
Percy Nilegård: – Metall?
Tommy Bohlin: – På väg till Köpenhamn.
Percy Nilegård: – Fackföreningen?
Tommy Bohlin: – Cliff Burton alltså, vila i frid!

Nu har skämtet om likheterna blivit allvar. Rockgruppen har gett sig på IF Metalls riskkapitalbolag Förvaltnings Metallica AB och deras hemsida metallica.st. Sidan har retat upp rockstjärnorna, som tycker det svenska bolaget inte har rätt att profitera på deras namn. Företräder gruppen i frågan gör Zacco Sweden AB, ett konsultbolag som bland annat sysslar med upphovsrättsrättsfrågor.

Zacco har kontaktat svenska internetleverantören Bahnhof, för att höra om möjligheterna att upphäva adressen. Bahnhof är teknisk operatör för bland annat metallica.st.

– Men vi har inte beslutat än om vi ska gå vidare med det här eller inte. Vi får se vilka signaler vi får från USA, säger Anders Fält på Zacco Sweden.

Förvaltnings Metallica AB:s vd Hans Karlsson är överraskad och lätt road av historien.

– I morse ringde Wall Street Journal för en intervju i fallet. Det är spännande. Men vi har inte blivit kontaktade direkt av Zacco än.

Enligt Hans Karlsson har bolagets advokat intygat att det inte finns någon grund för att något namnbyte skulle behöva ske.

– Vi har ju aldrig försökt profitera på gruppens namn på något sätt. Vårt verksamhetsfält är ju metaller och inte musik.

Redan 2004 var rockgruppens på krigsstigen. Hans Karlsson fick då ett brev där Zacco hävdade att användandet av domännamnet var varumärkesintrång. Det krävdes att domännamnet skulle överföras till rockgruppen. Den gången kom de ingen vart och Hans Karlsson tror inte att resultatet blir annorlunda denna gång.

Påverkar det här ditt relation till rockgruppen?

– Jag gick faktiskt och köpte en skiva för några år sedan för att se vad det var. Men det var inget för mig, kanske är jag för gammal.

Gruppen Metallica är ökänd för att starta juridiska tvister. År 2000 stämde gruppen fildelningsföretaget Napster, och lyckades då blockera 300 000 användare som spridit deras låtar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.