Industriarbetarnas tidning

IF Metall stämmer Ericsson

28 april, 2006

Skrivet av ÅKE LIF

IF Metall kräver 19 miljoner kronor var till två arbetare på Ericsson i Gävle. Deras förslag har inneburit stora vinster för företaget, som vägrat betala ut ersättning enligt avtal.

Redan 1999 lade de två Ericssonanställda fram ett förslag som innebar att stopptiderna försvann på bandet där man tillverkade kort till basstationer. Frågan om ersättning har förhandlats sedan dess.

– Vi har beräknat att företaget tjänade 80 miljoner kronor på en tolvmånadersperiod, säger Darko Davidovic, förhandlingsombudsman på IF Metall.

Enligt facket, som i dag lämnat in stämningen till Arbetsdomstolen, är det avtal som gällde vid den tiden helt klart: ett förslag som kunde vara intressant skulle belönas med 400 kronor. Var det utvecklingsbart skulle det ge 1 800 kronor.

Den tredje nivån, där ett förslag genomförts och lett till vinster för företaget, skulle bedömas av en nämnd och den beräknade vinsten på ett år skulle delas mellan förslagsställare och företag.

Ericsson har inte bestritt beloppet, det vill säga att förbättringen inneburit en årsbesparing på nästan 80 miljoner kronor, men hävdar att det redan fanns en liknande förändring på gång. Men det resonemanget köper inte IF Metall.

– Varför hade de då inte infört förändringarna tidigare, när det fanns så mycket pengar att tjäna? Och varför belönades de två förslagsställarna enligt de två första nivåerna, frågar Darko Davidovic.

Teknikföretagen, som företräder Ericsson i ärendet, har ännu inte tagit del av stämningen och väntar med att kommentera.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.