Industriarbetarnas tidning

Inget fack på Scania i St Petersburg

6 april, 2006

Skrivet av ÅKE LIF

När arbetarna på Scanias fabrik i St Petersburg startade en fackklubb fick ordföranden sparken. Nu har han fått jobbet tillbaka, men fortfarande finns ingen facklig organisation på företaget.

Det har varit en turbulent tid på Scania i St Petersburg. 24 februari organiserades en pervitchka, ett slags fackligt företagsråd, av en kärntrupp på 17 arbetare. Två dagar senare avskedades ordföranden, Andrej Perepelkin.

Reaktionen från arbetarna kom snabbt. De uppvaktade företagsledningen med bland annat klagomål på allvarliga problem med en arbetsledare, en före detta militär.

Resultatet blev att arbetsledaren försvann, medan Perepelkin fick sitt jobb tillbaka. Scania-koncernens presschef Hans-Åke Danielsson bekräftar att arbetsledaren officiellt sagt upp sig.

– Han ska ha hävdat att Scania inte tillät facklig organisation. Men Scanias policy är helt klar på den punkten, vi vill alltid ha en bra relation till medarbetarna.

Faktum kvarstår dock att det inte finns någon fackförening på företaget. Orsakerna till detta är flera.

– På Scania i St Petersburg arbetar ungefär 100 permanent anställda, säger Anita Gardner, informatör på Internationella Metallfederationen, IMF. Dessutom jobbar lika många kontraktanställda med lägre lön och sämre arbetsförhållanden.

– Det finns tecken på att företaget försökt åstadkomma en splittring mellan grupperna.

Enligt ryska regler måste det finnas 50 procents anslutning på en arbetsplats för att en fackförening ska kunna bildas. På grund av förhållandena på Scania har det varit svårt att åstadkomma detta, men enligt IMF råder en viss optimism.

Tommy Bäcklund på Scania i Södertälje är ordförande i koncernfacket Scania European Committee. Han säger att det kan bli aktuellt med ett besök i St Petersburg. Även Mats Svensson, internationell enhetsansvarig på IF Metall, följer frågan.

Fakta:
Scania har funnits i St Petersburg sedan 2002. Där karosseras bussar, en slutmontering på chassin som tillverkats i Sverige. Verksamheten är mycket arbetsintensiv.
Fabriken hör till Scania Ryssland med huvudkontor i Moskva. En svensk platschef kommer inom kort att tillträda i St Petersburg.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.