Industriarbetarnas tidning

Konflikten på Scania hårdnar

12 april, 2006

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

Produktionen släpar fortfarande efter på Scania i Falun efter beskedet om att fabriken ska läggas ner. I dag sa de anställda nej till kollektiv övertid. Nu försöker företaget klara produktionen genom att ta in folk från andra fabriker och importera delar från Argentina.

– Vi har en stor eftersläpning, och det leder till regelbundna stopp i fabrikerna i Södertälje, Holland och Frankrike, säger verkstadsklubbens ordförande Torbjörn Pedersen (bilden).

Den här situationen innebär stora påfrestningar på såväl personal som chefer.

Den senaste tiden har Scania kallat in enskilda anställda och krävt att de ska arbeta på helgerna. Som stöd för kravet har ledningen hänvisat till bestämmelsen om övertid i paragraf 4 i Teknikavtalet.

I kommentarerna till avtalet finns ett nyckelbegrepp: ”vägande skäl”. Den som har vägande skäl kan säga nej till övertidsarbete.

– Men just nu sätter företaget stor press på våra medlemmar. I princip verkar det bara vara hiv-test och polisförhör som är skäl nog att säga nej, säger Håkan Nordgren, vice ordförande i klubben.

Enligt Nordgren har de stundtals hårda diskussionerna kring vem som ska jobba när gjort att de närmaste cheferna vid produktionslinjerna inte längre vill ha ansvar för övertidsuttaget. Numera sköts det av högre chefer.

För att undvika de ständiga konflikterna ville Scania att alla anställda skulle jobba övertid, så kallad kollektiv produktionsövertid. Klubbstyrelsen vägrade att skriva på ett sådant avtal. I stället kallade man till ett medlemsmöte, som i dag nästan enhälligt (192 röster av 208) sa nej till företagets begäran.

Scania försöker nu sätta ihop ett extra nattskift. För att snabbt få ihop tillräckligt med personal lånar företaget folk från andra fabriker. Enligt Mats Hedvall, ansvarig för information på Scania i Falun, rör det sig främst om montörer från Södertälje.

Torbjörn Pedersens säger att klubben är beredd att gå med på det här upplägget, en begränsad tid.

– Men vår grundinställning är att ingen jävel ska komma utifrån och jobba. Scania får anställa ny personal här i Falun om de vill ha fler skift.

Moroten för att få igång det nya skiftet är 15 kronor mer i timmen, utöver alla andra skifttillägg. Utöver det erbjuds samtliga anställda en bonus på 3 000 kronor om fabriken kommer tillbaka i normal produktionstakt.

För att täcka behovet av centralväxlar i bakaxlarna har fabriken i Falun också börjat importera växlar från Scania i Argentina. En första last med 150 växlar anländer i morgon.

– Men det täcker inte ens dagsbehovet, säger både Torbjörn Pedersen som Mats Hedvall.

Vilka övriga åtgärder företaget tänker vidta för att hålla produktionen igång vill inte Mats Hedvall gå in på:

– Situationen förändras timma för timma och vi tittar på alla tänkbara lösningar.

Sedan Scania för några veckor sedan beslutade att lägga ner produktionen i Falun och flytta tillverkningen av axlar till Södertälje har produktionen i falufabriken sjunkit med åtminstone 10–15 procent.

Varken företag eller fack talar om ”maskning”, men Torbjörn Pedersen säger att stämningen på verkstadsgolvet är mycket dålig.

– Och det påverkar naturligtvis tempot, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.