Industriarbetarnas tidning

Läkarintyg gör att IF Metall backar i AD

20 april, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

IF Metall drar tillbaka sin stämningsansökan i Arbetsdomstolen mot Höganäs AB. Fallet gällde om en påstådd misshandel var skäl nog för avsked. Ett läkarintyg som visade på dokumenterade skador avgjorde frågan.  

– Arbetsdomstolen ser väldigt hårt på fall med våld och hot. När intyget kom fram insåg vi att slaget var förlorat, säger Pentti Niemi, som är ombudsman på IF Metall och varit med vid förhandlingarna i fallet.

Det var i december förra året som en anställd vid Höganäs AB i Skåne avskedades efter att ha misshandlat en kollega.

Historierna går isär om vad som hände vid det bråket. Den avskedade mannen säger att han tog tag i kollegans skjortkrage under grälet. Den misshandlade mannen uppger däremot att mannen tog struptag på honom.

Avskedet kom omedelbart med motiveringen att inget våld tolereras på arbetsplatsen, och en polisanmälan om misshandel gjordes.  

Den lokala fackklubben tyckte däremot att kragtaget inte var skäl nog för avsked och en stämingsansökan mot företaget lämnades in till Arbetsdomstolen. Facket yrkade på att avskedet skulle ogiltigförklaras och att ett skadestånd på 150 000 kronor skulle betalas ut till mannen som blivit av med jobbet.

Men fallet tog en ny vändning då ett läkarintyg visade att den misshandlade mannen hade både smärtor och märken på halsen efter bråket.

Den avskedade mannen påstod dock att dessa skador uppkommit på annat sätt. Han vidhöll att han bara tagit tag i kollegans skjortkrage.

– Men det skulle AD aldrig tro på, och genom att dra tillbaka stämningsansökan sparar vi både tid och pengar, säger Pentti Niemi.

Ett parallellt fall med liknande innehåll var också en av anledningarna till att IF Metall valde att inte gå vidare.

– Där fanns inget dokumenterat läkarintyg, och ändå  förlorade vi. Det visade på att vi inte hade den minsta chans här.

Den avskedade mannen får nu varken skadestånd eller jobbet tillbaka.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.