Industriarbetarnas tidning

Njurbesvär ingen arbetsskada

11 april, 2006

Skrivet av ÅKE LIF

Hans enda njure började svikta när han jobbade med färg och lösningsmedel. Men trots att han fick rätt i länsrätten säger nu kammarrätten att hans besvär inte är en arbetsskada.

Den nu 35-årige mannen började jobba som 19-åring på ett företag i Sydsverige. Han är född med en njure men var frisk och hade inte haft några problem med njurfunktionen.

På fabriken arbetade han med att blanda tryckfärg och kom i kontakt med lösningsmedel, både etylalkohol och isocyanater.

Det dröjde inte länge förrän han började få problem med nedsatt njurfunktion och även kronisk huvudvärk och andra besvär. Han blev personlighetsförändrad, enligt omgivningen, fick knallröda ögonvitor och blev oerhört aggressiv och lynnig.

Han blev sjukskriven och fick hjälp med omskolning. Så småningom sökte han livränta hos Försäkringskassan med stöd av lagen om arbetsskadeförsäkring.

Försäkringskassans läkare hävdade att mannens besvär inte hade något samband med jobbet oavsett vilket lösningsmedel han utsatts för. Så han fick nej till livränta.

Ärendet gick vidare till länsrätten, som i sin dom 2004 kom fram till en annan slutsats. Efter att ha vägt Försäkringskassans expert mot yrkesmedicinsk forskning, som visar sambandet mellan lösningsmedel och nedsatt njurfunktion, bedömde länsrätten att mannen skadats i arbetet och att han skulle ha rätt till livränta.

Försäkringskassan överklagade till kammarrätten. I domen, som meddelades nyligen, väljer rätten att gå på kassans experts bedömning, att de aktuella lösningsmedlen inte orsakat mannens problem.
35-åringens hälsa har förbättrats sedan han slutade på det kemiska företaget. Nu arbetar han sedan länge som lastbilschaufför.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.