Industriarbetarnas tidning

Ny tävling för Trollhättan

20 april, 2006

Skrivet av

Fem General Motors–fabriker i Europa ska tävla om vilka som får tillverka nya Opel Astra. Företaget kräver: ingen övertidsersättning och ”flexibla semestrar”.

– Nu får det vara nog, säger Paul Åkerlund, ordförande i IF Metallklubben på Saab Automobile i Trollhättan, en av de fem fabrikerna.

– Ständigt dessa attacker mot våra arbetsvillkor och mot arbetsrätten. Det vore bättre om GM ägnade mer kraft åt att ta fram bättre bilar och breddade produktprogrammet.

Förutom Trollhättan är engelska Ellesmere Port, tyska Bochum, polska Gliwice och belgiska Antwerpen kallade till tävlingen. Till den 1 juni vill företaget ha svar på om fabrikerna är beredda att pressa villkoren.

Bland annat vill företaget införa ”flexibla semestrar”, det vill säga kunna förlägga semestern när företaget vill. General Motors vill också slopa övertidsersättningen.

– Det här retar upp oss. Här gör personalen ett jättejobb och ställer upp för företaget och vi har lyckats vända en negativ trend. General Motors Europa går för första gången på många år med vinst just nu. Saab har aldrig sålt så många bilar som nu, vår Bifuel är en dundersuccé, säger Paul Åkerlund.

– Då fortsätter företaget jaga försämringar. Vårt svar är: gör er icke besvär! Det tjänar inget till.

Att tävlingen skulle utlysas var väntat. Men att den skulle komma så tidigt och med krav på försämringar var oväntat.

– Jag är inte alls oroad för att vi riskerar att förlora något i Trollhättan, jag är mest förbannad på GM:s budskap.

I nästa vecka träffas facken från de olika fabrikerna och förbunden i Frankfurt för att dra upp riktlinjerna inför fortsättningen. Facken enades i januari om ett solidaritetsavtal där de lovade att hålla ihop inför en kommande Astra–tävling.

– Vi lovade varann att inte dumpa villkoren i våra centrala avtal, det är viktigt, säger Paul Åkerlund.

Men om de andra har ihåligare centrala avtal – är du inte rädd att de har större möjligheter att bjuda under Trollhättan och ändå hålla sig till er uppgörelse?

– Man ska aldrig säga aldrig, visst kan man tänka sig sådana risker. Men klubbarna och förbunden har lovat varann att hålla ihop och det får vi utgå ifrån.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.