Industriarbetarnas tidning

Nya strejker i tyska industrin

4 april, 2006

Skrivet av

SKF-fabriken i tyska Schweinfurt stod still i tre timmar i går. I dag trappar metallfacket upp varningsstrejkerna ytterligare.
Temperaturen i den tyska avtalsrörelsen stiger för varje dag. I går måndag deltog sammanlagt 18 000 arbetare i över 90 företag. Däribland många underleverantörer till bilindustrin. Idag väntas betydligt fler delta.

Varningsstrejkerna utvidgas i första hand i de tre tunga industriregionerna Baden-Württemberg, Nordrhein-Westfalen och Bayern.

I Baden-Württemberg, som är centrum för bilindustrin, lamslås både Daimler-Chryslers och Porsches stora monteringsfabriker.

I Bayern strejkade 1 000 metallarbetare igår. I dag är de 25 000. I slutet av veckan beräknas 60 000 i 125 olika företag ha deltagit i varningsstrejkerna i den bayerska förbundsstaten.

Fredsplikten löpte ut i förra veckan. I det avtalslösa tillstånd som nu råder brukar tyska facket använda sig av varningsstrejker för att pressa arbetsgivarna till eftergifter. Fackförbundet IG Metall kräver 5 procents lönelyft i år, arbetsgivarna har erbjudit 1,2 procent.

Tysk avtalsrörelse är av central betydelse för löneutvecklingen i hela Europa. Tyskland är Europas största ekonomi och största enskilda marknaden för svensk industri.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.