Industriarbetarnas tidning

Pappers Matts Nilsson till Junilistan

25 april, 2006

Skrivet av ÅKE LIF

Pappersprofilen Matts Nilsson ger sig in i rikspolitiken, men inte på vänsterkanten där han alltid hört hemma. Nu står han som andra namn på riksdagslistan i Jönköpings län för Junilistan.

Matts Nilsson avgick som fackordförande i Pappers Jönköpingsavdelning 2003 efter 16 år. Han jobbar fortfarande, efter 31 år, kontinuerligt skift på Munksjö.

Han har alltid tillhört vänstern inom fackföreningsrörelsen och varit en frisk och aktiv debattör. Men nu har han tröttnat på vänstern:

– Vad de sysslar med är bara en sorts kulturrelativistiskt snömos, säger Matts Nilsson och muttrar något om ”könsbytarvänster”.

– Taket har bara blivit lägre och lägre. Många frågor får inte ställas, svaren är givna på förhand. Jag blir bara trött.

Kontakten med Junilistan, partiet som gjorde en sensationell debut i valet till EU-parlamentet 2004 och nu för första gången ställer upp i riksdagsval, fick Matts Nilsson när han rådfrågades om ämnen som arbetslagstiftning och kollektivavtal.

– De tog klar ställning både mot EU:s tjänstedirektiv och för avtal och gällande arbetslagar. Det överraskade mig att de så tydligt slog igen dörren till samarbete med de borgerliga.

– Men det krävdes mycket övertalning innan jag ställde upp, jag spjärnade emot i det längsta, säger Matts Nilsson.

Junilistan har ju klart markerat att partiet inte stöder något av blocken. Vad skulle du göra om partiet hamnade i en situation där det gäller att välja?

– Då skulle jag rösta på Göran Persson, med en klädnypa för näsan.

… och om en majoritet tycker annorlunda?

– Den sannolikheten är försumbar. Hade jag inte varit rätt säker på det hade jag inte ställt upp.

Fakta:
Partiet Junilistan bildades 2004. Profilen var EU-kritisk: ja till medlemskap men nej till förflyttning av makt från Sverige till EU. Partiet fick överraskande 14,5 procent av rösterna i valet till EU-parlamentet och därmed tre av Sveriges nitton mandat.
Partiledare är nationalekonomen, före detta socialdemokraten Nils Lundgren. En annan av grundarna, före detta riksbankschefen Lars Wohlin, hoppade nyligen av.
Nils Lundgren står överst på valsedeln i alla distrikt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.