Industriarbetarnas tidning

Pekka fick industrijobb på Skansen

11 april, 2006

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

För en gångs skull var åldern inget handikapp. Pekka Heikkilä, långtidsarbetslös verkstadsarbetare, har äntligen hittat ett nytt jobb: som verkstadsarbetare i ett museum på Skansen.

I en kopia av Pythagoras gamla fabrik i Norrtälje kör Pekka Heikkilä och hans arbetskamrat Karl-Erik Lundgren remdrivna maskiner inför publik. Många besökare är nostalgiska äldre män, som lockas av lukten från de hartsade remmarna, oljan och läderfettet.

Arborrverket från 1890, bordshyveln från 1930-tal, fjäderhammaren, den mekaniska excenterpressen och de andra gamla maskinerna är ett stycke svensk industrihistoria. Det är Pekka Heikkilä, också:

Han kom till Sverige från finska Vimpeli en fredag 1969, flyttade in i en ungkarlsbarack bredvid Ulvsunda Verkstäder i Bromma (”25 steg till jobbet”) och började jobba på måndagen.

Efter tio år som ritsare i Bromma flyttade han till Siemens Elema i Solna. Där blev han kvar tills hans jobb försvann utomlands.

Pekka Heikkilä hade varit arbetslös i två år när jobbet på Skansen dök upp förra året. Han fick det på ett modernt sätt: genom kontakter.

Karl-Erik Lundgren, som jobbat på samma arbetsplatser som Pekka Heikkilä, tipsade honom om att Länsarbetsnämnden och Skansen hade ett projekt för långtidsarbetslösa på gång.

Pekka Heikkilä valdes ut bland sextio sökande – och ingen frågade honom om hans ålder!

– Den var väl snarast en fördel i den här branschen, säger han och skrattar.

Projektet pågår i två år. Arbetsförmedlingen och länsarbetsnämnden finansierar Pekka Heikkiläs lön genom anställningsstöd och investeringsbidrag.

Och sedan?

– Jag hoppas att jag får ta över Karl-Eriks jobb när han går i pension…

Med tanke på arbetslösheten i gruppen 55+ lär det bli hård konkurrens.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.