Industriarbetarnas tidning

Skogs- och Träfacket stämmer Proffice

6 april, 2006

Skrivet av ÅKE ERIKSSON

Skogs- och Träfacket stämmer nu bemanningsföretaget Proffice och BT för bl a brott mot kollektivavtalet och anställningsskyddslagen. Förbundet menar att företagen avsiktligt försökt kringgå lag och avtal. När Proffice tog över truckhanteringen vid SCA-ägda Tunadals sågverk i Sundsvall fortsatte truckverksamheten som tidigare.
Skillnaden var att de 21 arbetarna fick söka sitt gamla jobb. 11 handplockades medan hälften i praktiken avskedades. Däribland tre fackliga förtroendemän. En av dessa hade dessutom arbetat i 42 år som truckförare vid Tunadals såg.

Bakgrunden är att BT Svenska i augusti 2004 tog över truckhanteringen tillsammans med Sundsvall Hamn AB. BT ägde truckarna och Sundsvall Hamn skötte personalen.
Vid årsskiftet drog Sundsvalls Hamn sig ur samarbetet. I stället stog Proffice Sverige AB över bemanningen på truckarna.
Skogs- och Träfacket varslade vid årsskiftet om strejk vid truckhanteringen. I och med att avtalstillhörigheten avklarades togs strejkvarsel och stämningen tillbaka.
Någon lösning i de grundläggande frågorna har parterna inte lyckats nå.
– Vi kan inte acceptera att företag försöker ta bort medlemmarnas anställningsskydd, säger förbundsombudsman Leif Sjöberg.
Allt fler berörs även i Skogs- och Träfackets branscher av bemanningsföretagens verksamheter. I dagsläget har man ingen klar bild av hur det ser ut. En lätt osäkerhet sprider sig. Frågan är ju om förbundet kan garantera medlemmarnas anställningsskydd och löner mot bakgrund av det som nu sker vid SCA i Sundsvall.

Nu går förbundet vidare. De inbladande företagen krävs nu på vardera en miljon i skadestånd för att de försökt kringgå lagen. Arbetarna ska, var och en, ha 200 000 kronor i skadestånd.
Dessutom har tre fackliga förtroendemän i praktiken avskedats. En föreningsrättskränkning, enligt förbundet, som företräds av LO-TCO Rättsskydd. Därför yrkar Skogs- och Träfacket på att Lennart Bergsten, Paul Magnusson och Emilio Eriksson tilldöms 100 000 kronor vardera i allmänt skadestånd.
Till det kommer att förbundet för egen del yrkar på skadestånd, liksom att motparten betalar rättegångskostnaderna.
– Utifrån tidigare rättsliga prövningar av motsvarande situationer tycker jag det ser bra ut. Det blir nog en oerhört komplicerad process i Arbetsdomstolen, säger förbundsombudsman Leif Sjöberg.
– Åker vi på pumpen får vi gå den politiska vägen för att ändra på lagstiftningen, ja, om det nu går efter höstens val, kommenterar avtalssekreterare Per-Olof Sjöö.
Kjell Johansson/Sia

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?