Industriarbetarnas tidning

Stora brister hos a-kassorna

27 april, 2006

Skrivet av Johanna Wreder

A-kassor missgynnar medlemmar som inte är med i facket. Många kassor bryter också mot lagen och låter fackförbunden sköta myndighetsutövning. Det visar en granskning som Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, presenterar inom kort.

A-kassorna ska enligt lagen vara skilda från fackförbunden, eftersom de ägnar sig åt myndighetsutövning. Även om de flesta medlemmarna ansluts kollektivt genom facket, är kassorna även öppna för enskilda som inte är med i facket. Nu visar en granskning som IAF gjort att 29 av 36 a-kassor bryter mot reglerna genom att ge de enskilt anslutna sämre service.
– För a-kassorna ska medlemmar vara medlemmar, punkt. Grundprincipen är lika behandling i alla lägen, säger Bo Lundgren, enhetschef på IAF.

De som inte är med i facket tvingas ofta betala hela medlemsavgiften på en gång, medan fackanslutna får dela upp den månadsvis. Enskilda medlemmar får inga eller färre påminnelser om de glömmer att betala avgiften och en del a-kassor har också olika regler när det gäller betalningssätt.
– Man behandlar medlemmar olika. Det är olyckligt att det är på det viset, säger Bo Lundgren.

Dessutom betalar de enskilda medlemmarna nästan alltid en högre medlemsavgift. I snitt rör det sig om mellan 200 och 300 kronor om året, enligt Bo Lundgren. A-kassorna får ta olika medlemsavgifter av olika medlemskategorier enligt lagen, men det måste kunna motiveras. IAF kräver därför att a-kassorna redovisar varför de enskilda medlemmarna kostar mer varje gång de ändrar medlemsavgifterna.
– Skillnaderna har funnits i många år, men det är inte självklart att det ska vara dyrare för enskilda medlemmar, säger Bo Lundgren.

Många a-kassor delegerar också myndighetsutövning till fackförbunden, vilket strider mot lagen. Trots tidigare kritik på den punkten visar IAF:s granskning att minst tolv av kassorna fortfarande delegerar delar av myndighetsutövningen. Oftast får fackförbunden handlägga ärenden och förbereda beslut som a-kassorna sedan fattar. Tio kassor har även haft så bristfällig dokumentation att IAF inte lyckats fastställa om myndighetsutövningen delegerats.

Bo Lundgren säger att a-kassorna hanterar mängder av ärenden och att det är naturligt att man gör fel ibland. Men han är överraskad över att granskningen visar så omfattande brister på så många områden.
– Vi får konstatera att fel i den här omfattningen inte är acceptabelt, säger han.

A-kassorna ska nu komma med synpunkter på kritiken och lämna in planer på hur problemen ska rättas till. IAF kan sedan kräva ändringar genom förelägganden och i sista hand även dra in delar av kassornas statsbidrag om de inte följer reglerna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?