Industriarbetarnas tidning

Argentinska facket tackade Grafikerna

14 maj, 2006

Skrivet av AGNETA PERSSON

Fackets internationella arbete har enormt stor betydelse. Det ger arbetare i andra länder möjlighet att utbilda och organisera sig. Det kunde Adriana Rosenzvaig, ledare för den internationella grafiska sektorn inom UNI, Union Network International, personligen vittna om när hon i går gästade Grafikernas kongress.

– Jag ska berätta min egen historia, sa Adriana Rosenzvaig. När militären lämnade ifrån sig makten i Argentina, var facket helt nedbrutet. I mitt fack hade 70 fackliga ledare ”försvunnit”. 1984, efter åtta år utan facklig aktivitet i mitt land, fick vi stöd från Grafikerna och LO-TCO Biståndsnämnd och jag fick möjlighet att få facklig utbildning.

– Genom ert stöd hade vi möjlighet att organisera oss, att hålla möten, att utbilda oss och att inse att även kvinnor kan få ledande positioner. I dag har många fått möjligheten att organisera sig tack vare er. Tack, tack och tack igen för ert stöd som fick oss att inse att vi inte är ensamma!

Internationellt arbete och solidaritet är en av fackets nyckelfrågor, sa Adriana Rosenzvaig. Genom att bry sig om hur kamraterna på andra sidan jordklotet har det skickar facket ett tydligt budskap till världens företagsledare:

– Vart ni än går kommer UNI och Grafikerna att se hur ni uppför er och vi tillåter inte att ni uppför er illa någonstans. Vi kommer att organisera arbetare i hela världen!

Kongressen beslutade i går att fler av Grafiska fackförbundets medlemmar ska involveras i fackets internationella arbete samt att samarbetet med UNI:s grafiska del, UNI Graphical, ska utvecklas.

Grafikerna lägger omkring tio kronor per medlem på internationellt arbete. Målet är att vara involverade i fem projekt samtidigt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.