Industriarbetarnas tidning

Fast i gruvan i 13 dagar

8 maj, 2006

Skrivet av ÅKE LIF

Nu är räddningen nära. I tretton dagar har två arbetare varit instängda 1000 meter under jord i en gruva på den australiska ön Tasmanien, men inom kort har räddningsmanskapet lyckats borra sig fram till den lilla skyddsbur där männen varit fångna.

Todd Russell, 34, och Brant Webb, 37, blev instängda när en jordbävning orsakade ett ras i gruvan. En arbetskamrat dödades, och i början fanns inte mycket hopp om att de två andra skulle vara vid liv.

Men efter sex dagar upptäcktes de, och sedan dess har räddningsmanskapet kunnat hålla kontakt medan det ytterst svåra arbetet med att borra sig fram till männen pågått. I förmiddags återstod bara en meter.

De har också sedan en vecka fått in mat, vatten, filtar, rena kläder, tandkräm, tidningar och andra förnödenheter via ett rör till sin drygt kubikmeterstora stålbur.

Under hela tiden har Russell och Webb hållit humöret uppe, skämtat och skojat och snackat fotboll. De har inte känt sig oroliga utan varit övertygade om att de skulle räddas.

Räddningsarbetet har följts av hela Australien. Premiärministern John Howard har framträtt och hyllat vad han kallar ”en underbar historia om uthållighet och mod”.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen