Industriarbetarnas tidning

”För billigt att sparka förtroendemän”

13 maj, 2006

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN och AGNETA PERSSON

Gör det dyrare för arbetsgivare att göra sig av med fackligt förtroendevalda, minst dubbelt så dyrt som det är i dag. Det föreslog Grafikernas avdelning 2 i Norra Skåne-Blekinge på kongressen i dag. Ingen smart lösning, tyckte kongressen och röstade ned förslaget.

Under senare år har tiotals sparkade fackliga ombud fått rätt i Arbetsdomstolen. Arbetsgivaren har ändå genomfört uppsägningarna med stöd av en prislista som förskriver vad arbetsgivare som struntar i domstolen ska betala i skadestånd.

Anställningsrätten måste stärkas, fackligt förtroendevalda ska kunna utföra sina uppdrag utan att riskera att göra sig omöjliga i arbetsgivarens ögon. Det bästa vore om arbetsgivarens möjlighet att köpa ut folk försvann helt, sa Björn Andersson från Blekingeavdelningen, men han trodde inte att det är möjligt.

– Arbetsgivarna leder och fördelar jobbet, det kommer vi aldrig ifrån, och vill de bli av med folk så blir de det. Då ska det också kosta, det ska kännas markant.

I dag är det alldeles för billigt att göra sig av med folk, sa Björn Andersson och ville att det ska bli dubbelt så dyrt som det är i dag. Minst.

– Och samma summa ska gälla alla med fackliga förtroendeuppdrag, oavsett anställningstid. Det får inte vara så att det ska gå 20 år innan man vågar utföra sitt uppdrag.

Kongressen gick dock på förbundsstyrelsens linje och avslog motionen. Tommy Andersson, Grafikernas förhandlingschef, menade att det finns faror med att höja skadeståndet. En sådan förändring skulle legitimera (rättfärdiga) möjligheten för företagen att sparka stridbara fackliga förtroendemän.

Det krävs andra förändringar i lagstiftningen för att stärka förtroendemännens anställningsskydd, menade förbundsstyrelsen.

Efter en debatt beslutade kongressen att ”förbundsstyrelsen skyndsamt ska verka i LO:s styrelse för en uppvaktning av regeringen med ett samlat förslag om ett stärkt lagskydd för fackliga förtroendemän.” Det var Stockholmsavdelningens motion som fick kongressens gehör, trots att förbundsstyrelsen föreslog ett mer principiellt beslut runt förtroendemännens anställningsskydd.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?