Industriarbetarnas tidning

Gruv­arbetare kräver del av kakan

12 maj, 2006

Skrivet av

Gruvarbetarna vid LKAB i Malmberget, Gällivare och Svappavaara har fått ett slutbud från företaget. Därmed går de stormiga gruvförhandlingarna in i ett avgörande skede.

Olovliga strejker och oro har kantat de lokala förhandlingarna vid LKAB:s gruvor. Nu finns ett bud som är högre än de 0,4 procent som företaget tidigare erbjöd utöver det centrala avtalets 2,3 procent.

Hans Fängvall, ordförande i IF Metall Malmfälten och klubbordförande i Svappavaara är kluven till budet som medlemmarna inom några dagar kommer att ta ställning till vid medlemsmöten.

– I förhållande till vad andra på företaget får är det för litet.

LKAB-chefen Martin Iverts framtida pension, som kommer att kosta företaget 80 miljoner kronor, har varit ett omdiskuterat ämne på senare tid.

Iverts får behålla 65 procent av lönen efter pensioneringen vid 60 års ålder. När han fyller 65 år kan han kvittera ut 50 procent av lönen.

Sedan Ivert tillträdde som vd 2002 har lön och ersättningar för hela koncernledningen stigit med 65 procent. Under samma period har gruvarbetarnas löner ökat med cirka 20 procent.

– Det är sånt som retar våra medlemmar, säger Hans Fängvall.

Förra årets lönerevision gav 0,7 procent utöver den centrala avtalshöjningen på 2,3 procent. Året innan fick gruvarbetarna över 3 procent extra i och med övergången till ett nytt lönesystem.

Utöver lönen fick de LKAB-anställda i fjol en extra belöning på 27 500 kronor eftersom företaget gick så bra.

– De pengarna la företaget ut ensidigt och vi vet inte om vi kommer att få något liknande framöver. Vi vill ha löneökningar som är bundna i avtal, understryker Hans Fängvall.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.