Industriarbetarnas tidning

”Högeralliansen borde skämmas”

12 maj, 2006

Skrivet av HANS LARSSON

– De borgerliga partierna vill radera ut 100 års kamp för arbetarnas rättigheter. Högeralliansen borde skämmas ögonen ur sig för att den vill sälja ut den svenska modellen.

Det sa Grafiska fackförbundets ordförande Jan Österlind när han inledde förbundets tionde kongress i Linköping på fredagen.

– I högeralliansens Sverige ska facket tyglas och skämmas. Borgarnas politik är ett grundskott mot hela den svenska modellen, deras politik har inget i Sverige att göra.

– Den borgerliga alliansen innehåller i dag samma högerförakt för arbetarna som tvingade grafikerna att organisera sig och kämpa för Sveriges allra första kollektivavtal, sa Jan Österlind.

Grafikernas ordförande angrep också den lagstiftning som gör det möjligt att arbetsplatsolyckor, till och med där folk dödas på jobbet, inte leder till vare sig åtal eller fällande domar:

– Vi kräver att Sveriges riksdag skärper arbetsmiljölagarna. Många arbetsgivare begår rent kriminella handlingar genom att inte förbättra arbetsmiljön. Arbetsplatsolyckor med dödlig utgång måste betraktas som grova brott, sa Österlind.

Inför de 123 kongressombuden och 13 förbundsstyrelseledamöterna plus inbjudna gäster och åhörare anslog förbundsordföranden tonen inför den kommande framtidsdebatten:

– Grafiska fackförbundet är ett industriförbund, våra medlemmar arbetar helt klart inom industrin. Därför kommer vi att söka kongressens stöd för ett samarbete med andra fackförbund inom industrin.

Österlind avslöjade också, att om kongressen stöder förbundsstyrelsens linje om samarbete eller samgående med andra förbund, kommer kongressen att återinkallas nästa år för beslut i frågan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.