Industriarbetarnas tidning

Ikea anlitar omstritt tryckeri

18 maj, 2006

Skrivet av AGNETA PERSSON

Ikea anlitar tryckerikoncernen Quebecor World, trots att de anställda gång på gång kränks, trakasseras, förföljs och avskedas om de engagerar sig fackligt. Det går på tvärs mot möbeljättens uppförandekod med krav som de ställer på sina leverantörer.

Protesterna mot hur de fackligt aktiva på flera av Quebecors anläggningar runtom i världen behandlas har under flera år varit massiva. Svenska Grafikerna hör till dem som protesterat och genom förhandlingar försökt få företagsledningen att respektera de anställdas fackliga rättigheter. En metod som fackliga organsationer, däribland svenska Grafikerna, använt sig av för att förbättra situationen är att sätta press på Quebecors kunder. En av koncernens största kunder är Ikea, som kontaktades av facket för några år sedan.

– Vi tänkte att om Ikea verkligen bryr sig om de fackliga rättigheterna så bör de ta upp frågan med Quebecor, säger Duncan Brown från CEP Graphical i Kanada. Vad de sa vet jag inte, men de lyfte i alla fall luren.

Tanken var aldrig att begära att Ikea skulle byta tryckeri eller skada relationen med Quebecor över huvud taget, säger Duncan Brown. Försvinner en av Quebecors största kunder så försvinner också en massa jobb, vilket drabbar de anställda. Men lite mer aggressiva hade de allt kunnat vara, anser Duncan Brown.

– Vi hade velat att Ikea skulle göra mer, men det faktum att de ringde gör att de dragit ett strå till stacken, ett mycket viktigt strå.

Telefonsamtalet från Ikea hjälpte nog till att få företaget till förhandlingsbordet, gissar han. I höstas tog fack och arbetsgivare i hand på att organisationsrätten från och med nu skulle respekteras. Men Quebecor skrev aldrig på något avtal och trakasserierna och uppsägningarna av fackligt engagerade fortsätter.

Ikea har en uppförandekod som slår fast att goda arbetsförhållanden hos leverantörerna är en av förutsättningarna för att Ikea ska göra affärer. Vidare står det att Ikea begär av leverantörerna ”att de ska respektera grundläggande mänskliga rättigheter och behandla sina anställda hänsynsfullt och rättvist”.

Dagens Arbete har frågat Ikea om de anser att deras uppförandekod är förenlig med situationen på Quebecor och om samarbetet med koncernen kan fortsätta. Företaget svarar via informationschefen Marianne Barner i ett e-postmeddelande att en utvärdering av dagsläget ”inte indikerar att affärsöverenskommelsen med Quebecor bör omprövas”. Ikea tänker också ”fortsätta uppmuntra en dialog mellan parterna”.

Quebecor äger bland annat Sörmlands Grafiska i Katrineholm. Där har Quebecor slutit kollektivavtal enligt svensk modell.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.

Hur kan jag sluta tidigare utan att bli varnad?

Jag jobbar kvällsskift och veckopendlar. Har under fem års tid tagit kompledigt på torsdagarna för att kunna köra hem tidigare. En tisdag sa en ny produktionsledare åt mig att jag skulle jobba klockan 14.00–24.00 den kommande torsdagen. Jag tyckte att beskedet kom med för kort varsel och avvek klockan 17 den torsdagen. Fick då en muntlig varning. Vad kan jag göra för att få kompa ut och klara veckopendlingen?