Industriarbetarnas tidning

Lagändring stoppar a-kassans bonusavdrag

24 maj, 2006

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

A-kassans avstängning av dem som fått ”stanna-kvar-bonusar” av sina arbetsgivare leder till en ändring av lagen. Riksdagen tar inom kort ett beslut som innebär att den här typen av premier i framtiden likställs med lön.

Det är ett enigt arbetsmarknadsutskott som tagit fram det nya förslaget. Beslutet i riksdagen väntas i månadsskiftet maj-juni.

En av dem som arbetat fram förslaget är Christer Skoog, riksdagsledamot (s) från Blekinge, med en bakgrund inom Metall.

– Det som hände i Nynäshamn var för jäkligt, så får det inte gå till, säger han.

Christer Skoog syftar på de industriarbetare som stängdes av från a-kassan efter att deras dåvarande arbetsgivare Ericsson gett dem en extra ersättning för att stanna kvar under uppsägningstiden.

Den här typen av ersättning har blivit allt vanligare när företag lägger ner en fabrik.

För företagen är det en garanti mot störningar vid produktionen. De anställda upplever ofta de extra pengarna som ”ett plåster på såren”.

Men två uppmärksammade beslut från IF Metalls a-kassa det senaste halvåret har satt hela systemet med ”stanna-kvar-bonusar” (eller produktionsersättning) i gungning.

I det första fallet var det ett antal uppsagda vid Bombardier i Kalmar som fick en del av sin ersättning från kassan indragen. Ett par månader senare hände samma sak i Nynäshamn.

Sedan dess har IF Metall verkat för att få fram en annan tolkning av paragraf 13 i lagen om arbetslöshetsförsäkringen (ALF). Nu är den på väg att bli verklighet.

Arbetsmarknadsutskottet skriver i sitt betänkande:

”Det innebär att en ersättning som i praktiken utgör en särskild kompensation för en extra arbetsinsats inte ska betraktas som avgångsvederlag även om ersättningen betalas ut i samband med anställningens upphörande eller i en avvecklingssituation.”

Hittills har a-kassorna grundat sina beslut på en tidigare dom från Kammarrätten i Kalmar (mål nr 477-2002).

– Den är inte längre aktuell efter riksdagens beslut, säger Christer Skoog.

Men ändringen av lagen innebär inte att de som redan stängts av från a-kassan får tillbaka sina pengar. De nya bestämmelserna gäller från och med 1 juli 2006 och omfattar inte redan fattade beslut.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.