Industriarbetarnas tidning

”Olof Palme fortfarande lika aktuell”

1 maj, 2006

Skrivet av ÅKE LIF

Olof Palmes gärning stod i centrum när IF Metalls ordförande Stefan Löfven talade i dag, på första maj, i Trollhättan och Vänersborg.
Även Leif Ohlsson och Anders Ferbe i IF Metalls ledning höll tal på olika platser i landet.

– Han tog världen till Sverige och Sverige till världen. Fast det är 20 år sedan han dog är han fortfarande aktuell, inte minst i dagens globaliseringstider, sade Stefan Löfven.

– Vi kan dra nytta av Olof Palmes verk när vi diskuterar hot och möjligheter med globaliseringen. Vi ska vara aktiva i världen, men vi ska också vara uppmärksamma på när folk far illa eller när det förekommer barnarbete. Det är en uppgift i Olof Palmes anda.

Inrikespolitiskt uppehöll sig IF Metallordföranden vid skillnaderna mellan höger och vänster:

– Högern vill sänka a-kassan och på annat sätt öka otryggheten. Vi vill öka tryggheten och förstärka ersättningarna. Vi är inte nöjda, arbetslösheten är
för hög. Men det är näringspolitik som ska skapa nya jobb, inte sämre villkor, sade Stefan Löfven.

IF Metalls förste vice förbundsordförande Leif Ohlsson talade i Bengtsfors. Han sade bland annat att rädslan för terrorismen har gjort att alla som talar om respekt och tolerans mellan människor kan räkna med motstånd:

– Vi behöver bara gå till vårt grannland Danmark för att se hur lätt det går snett när även etablerade partier viker undan för främlingsfientlighet, då lämnas fältet fritt för rasistiska grupper samtidigt som den religiösa fundamentalismen får nya anhängare.

Leif Ohlsson såg fram emot en hård valrörelse och gick till attack mot moderaterna. Blå dunster, kallade han partiets förmenta förändring:

– Det finns nämligen inga nya moderater. Det är samma skrot och korn som förr, även om fasaden är annorlunda.

– Löntagarna ska kuvas och de fackliga organisationerna bekämpas till varje pris. Politiken slår direkt och obarmhärtigt mot sjuka och arbetslösa. Indirekt också mot övriga löntagare.

Anders Ferbe, andre vice förbundsordförande i IF Metall, talade i Arvika. Han påminde om det förra årtiondets ekonomiska kris.

– De första åren på 1990-talet försvann 250 000 industrijobb. Dramatiska försämringar av samhällsekonomin ledde till nedskärningar av välfärden. Arbetslösheten var rekordhög. Var fjärde industriarbetare var arbetslös.

Ferbe betonade fackets roll i saneringsarbetet:

– Vi hjälpte till genom att få ordning på lönebildningen. I och med industriavtalet 1997 vände inflationslöner till reallöner. Nu är det ordning på ekonomin och Sveriges ekonomi är urstark.

Han angrep också arbetslösheten:

– Så länge någon behöver vakna på morgonen, vinka av barnen till skolan, ropa hej då till sin sambo och sedan bli sittandes kvar vid köksbordet; så länge behöver vi göra mer för arbetslösheten.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.