Industriarbetarnas tidning

Prisad metallare får män att läsa

23 maj, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

Han har fått pappor i Sandviken att börja läsa. Nu belönas Åke Dansk, på IF Metalls avdelning i Sandviken med Ordfronts demokratipris.
– Det känns fantastiskt och stort att de uppmärksammar just det vi gjort, säger han.

Runt 300 metallarbetande pappor i Sandviken har hittills deltagit i projektet ”Läs för mig pappa” som Åke Dansk var med och startade 1999, och som han nu belönas för. Projektet är ett samarbete mellan olika fackförbund, ABF och En bok för alla. Genom att ge män föreläsningar och gratis böcker är tanken att de ska läsa mer både själva och för barnen. Och det ger resultat.

– När vi haft träffar märks det på biblioteket. Det kommer fler pappor med sina barn, säger Åke Dansk.

Projektet har spridit sig över landet och även antalet fackförbund som ingår har ökat. Totalt har runt 1 200 män deltagit hittills. Enligt Åke Dansk är det en viktig demokratifråga att män ur arbetarklassen läser böcker.

– Böckerna ger ett språk, och att ha ett rikt språk har med rättvisa att göra. Om man inte kan uttrycka sig kan man inte göra sin röst hörd i diskussioner på arbetsplatsen och i samhället. Man blir fattig utan språk.

I Sandviken har projektet varit så populärt att det numer ingår i avdelningens ordinarie verksamhet och deltagarlistorna blir fulltecknade direkt när de sätts upp.

– Intresset är otroligt stort på arbetsplatserna. Det sprids med mun mot mun metoden. De som varit med tipsar sina kamrater.

Förutom äran belönas Åke Dansk med 10 000 kronor. Men den största vinsten, som han ser det, är att projektet fått fler män att läsa. Han är själv ett exempel på det goda resultatet.

– Jag hade knappt läst alls i vuxen ålder innan jag blev ansvarig för det här projektet. Nu tar jag igen det med råge. Jag har blivit en riktig bokmal och det känns fantastiskt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.