Industriarbetarnas tidning

Sammanbrott på ABB

18 maj, 2006

Skrivet av

Löneförhandlingarna vid ABB Ludvika har brutit samman. Facket och företaget står för långt ifrån varandra.

IF Metallklubben kräver 1 062 kronor mer. Företaget bjuder knappt hälften, 592 kronor.

Nu får de centrala parterna, IF Metall och Teknikarbetsgivarna ta över.

– Civilingenjörerna kan köpa sig lyxiga motorbåtar, industritjänstemännen segelbåtar medan metallarbetarna får nöja sig med kanoter, säger Rolf Häggman, ordförande för drygt 1 100 verkstadsarbetare i IF Metallklubben på ABB i Ludvika

– Ingenjörer och tjänstemän rycker ifrån, arbetarna får ta det som blir över. Felet är att det centrala avtalet säger att vi ska ha samma procent.

Ett färskt bevis för att löneskillnaderna ökat har Häggman inhämtat från de ABB–klubbar i Västerås som just gjort upp om årets löner.

· Verkstadsarbetarna får 574 kronor mer i månaden – 2,88 procent.
· Industritjänstemännen får 663 kronor – 2,74 procent.
· Civilingenjörerna får 1 160 kronor – 2,90 procent.

– Det visar vad det här handlar om. Vi får ungefär lika mycket i procent, men genom att de andra tjänar mer från början får de i praktiken mer.

– Jag tycker facket är ute på en farlig väg där vi halkar efter hela tiden. Det måste bli ett ordentligt tryck i den här frågan. Medlemmarna måste söka upp sina förtroendevalda och berätta hur de vill ha det. Det kan ju inte bara vara vi som vill ha mer pengar.

Rolf Häggman vill att IF Metall avbryter samarbetet med tjänstemannafacken inom ramen för Industriavtalet.

Men tjänstemännens löner ökar ju mer på avtalsområden där det inte finns något samarbete mellan arbetarfacken och tjänstemännen. Varför skulle du ha rätt?

– En kaka finns att fördela och vi skulle kunna komma överens med de andra facken om hur den ska fördelas. Det är fördelningen jag är ute efter. Inte blir det dyrare för företagen eller samhället om arbetarna får mer på tjänstemännens bekostnad. Vi kan inte acceptera att de får mer. Vi ska vara löneledande.

Så du kan tänka dig samarbete med tjänstemännen om de går med på att stå tillbaka till förmån för arbetarna?

– Jag vill helst inte fortsätta samarbetet, det vore bättre att avbryta. Men om vi ska samarbeta bör de vara inom direkt synhåll och i koppel.

Hur kan du vara säker på att arbetarna fick ut mer då det inte fanns något samarbete med tjänstemännen?

– Jag vet bara vad som hänt här hos oss de sista 4–5 åren. Tjänstemännen har dragit ifrån tack vare att det finns pengar över när vi håller igen. Tidigare hängde de inte alls med i vår löneutveckling.

Inget datum är fastställt för den centrala förhandlingen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.