Industriarbetarnas tidning

Sjuka uppsagda utan hjälp

5 maj, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

Först fick de sjukskrivna invandrarkvinnorna sparken av företaget Sekurit i Eslöv. Nu får de inte hjälp av facket att driva sitt ärende.
– Vi är otroligt besvikna och känner oss kränkta och ledsna, säger Vesna Cosic.

Femton personer sades upp på bilglasföretaget Sekurit i Eslöv i januari. Av dem är elva invandrare, sex är långtidssjukskrivna och alla är undantag från lagens turordningsregler. Enligt företaget skedde uppsägningarna på grund av arbetsbrist och de femton valdes ut för att de har bristande kompetens.

– De har aldrig ens frågat oss om vår kompetens, så hur kan de veta vad vi kan? säger Jasminka Becarevic.

Hon och Vesna Cosic har arbetat många år på företaget och aldrig fått höra något om bristande kompetens tidigare. Nu är de sjukskrivna för värk och förslitningsskador som de fått på jobbet.

De tror att företaget sparkat dem för att slippa betala rehabiliteringen. Tillsammans med sex andra har de vägrat att acceptera uppsägningarna och vänt sig till facket för att få hjälp. Eftersom fackklubben på företaget godkänt den särskilda turordningen gick de drabbade till avdelningen i Helsingborg. Avdelningen ansåg att fackklubben gjort fel, men lyckades inte få beslutet ändrat. Inte heller de centrala förhandlingarna gav resultat.

De uppsagda hoppades som en sista utväg att facket skulle driva fallet som ett diskrimineringsärende till Arbetsdomstolen (AD), men i tisdags meddelade IF Metalls ombudsman Hans Karlbom att facket inte kan göra något.

– Vi har vridit och vänt på ärendet med hjälp av jurister och annan expertis och kommit fram till att vi inte skulle ha någon framgång i Arbetsdomstolen, säger han.

Problemet är att fackklubben skrivit på en överenskommelse med företaget. Därför gäller den turordning man beslutat. Eftersom även svenskfödda och friska av båda könen sades upp blir det svårt att bevisa diskriminering, enligt Hans Karlbom. Även han är besviken över att facket inte kan driva göra mer.

– Jag tycker att det företaget gjort är moraliskt fel och det strider mot god sed. Jag skulle önska att vi kunde riva upp den idiotiska överenskommelsen som klubben skrivit på, men det kan vi tyvärr inte, säger han.

De drabbade är nu inte bara besvikna sin tidigare arbetsgivare utan också på facket.

– Det känns svårt att acceptera att det centrala facket inte kan göra något. Det var vårt sista hopp. Vi känner oss sårade och lämnade utan stöd, säger Vesna Cosic.

Att driva ärendet till AD utan fackets hjälp är inget alternativ. Det skulle kosta för mycket eftersom de uppsagda inte heller får rättshjälp från facket. Som en sista utväg ska de drabbade nu vända sig till diskrimineringsombudsmannen (DO).

– Vi ska anmäla företaget. Det kan inte vara rätt att de får göra så här, säger Vesna Cosic.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.