Industriarbetarnas tidning

Små avdelningar besegrade stora

12 maj, 2006

Skrivet av HANS LARSSON

Grafikernas kongress i Linköping inleddes med en strid kring representationen i förbundsstyrelsen. De små avdelningarna vann mot de stora.

Redan innan grafiker-kongressen hunnit komma igång på riktigt blev det hård fight kring kongressens arbetsordning. Mer precist gällde det om alla avdelningar skall vara representerade i förbundsstyrelsen.

De små avdelningarna vann kampen, och blir nu alla representerade i den nya förbundsstyrelsen. De stora avdelningarna i Stockholm, Västra Götaland och Småland får finna sig i färre styrelseledamöter.

Det var Rolf Persson från Norra Skåne som krävde att förbundets alla elva avdelningar ska ha en representant i förbundsstyrelsen. I dag har de inte det, utan de tre stora avdelningarna har två ledamöter vardera.

Stockholms-avdelningens Stefan Granér stred för att den nuvarande ordningen skulle bibehållas.

Men när kongressen efter en lång debatt gick till beslut vann de små avdelningarna med röstsiffrorna 75-61.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.