Industriarbetarnas tidning

Tårar och öl vid gruvräddning

9 maj, 2006

Skrivet av ÅKE LIF

Efter 14 dagar som fångar i gruvan kom de australiensiska gruvarbetarna Todd Russell och Brant Webb ut i friheten i morse lokal tid. De fördes till sjukhus men stannade inte kvar. De ville gå på begravningen för sin kamrat Larry Knight som dödades i gruvraset.

Tårar och öl flödar i dag i gruvsamhället Beaconsfield på ön Tasmanien. Räddningsarbetare och andra invånare kramas, gråter och skrattar.

På gruvarbetarnas stampub gick det åt fat efter fat av öl redan tidigt på morgonen, ”och då har partyt knappt börjat”, säger pubägaren till tidningen The Age.

Webb, 37, och Russell, 34, blev fast i en skyddsbur 1000 meter under jord när en jordbävning på Tasmanien orsakade ett ras i guldgruvan.

Först efter sex dagar, när de flesta trodde att hoppet var ute, kunde de två instängda lokaliseras. Ett mödosamt arbete för att borra fram en tunnel genom berget inleddes.

Genom ett rör har räddningsmanskapet kunnat hålla kontakt med männen och sända in förnödenheter, mat, vatten, filtar och hygienartiklar.

I natt bröt räddarna igenom det sista av berget och Russell och Webb kunde krypa ut till friheten klockan 5.59 lokal tid, följda av en hel nation som drog en lättnadens suck.

Deras tillstånd har förbluffat räddare och sjukvårdspersonal. Hela tiden har de varit på gott humör och skojat friskt. De fördes leende och vinkande till ambulanser inför en extatisk folkmassa.

Men glädjen förmörkades av att arbetskamraten Larry Knight dödats. Hans begravning ägde rum i eftermiddags, och Russell och Webb var fast beslutna att vara med.

Webb skrev ut sig själv från sjukhuset redan efter ett par timmar och åkte hem med familjen. Russell stannade kvar för observation.

– De är otroliga människor, fullständigt otroliga, säger räddningsarbetaren Matthew Gill till The Australian.

– Faktum är att vi blev lite oroliga. Så mycket som de åt kanske vi skulle behöva göra tunneln bredare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.