Industriarbetarnas tidning

Tjeckiskt bidrag bakom företagsflytt

19 maj, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

Faurecia Exhaust i Torsås fick bidrag av tjeckiska staten för att flytta delar av tillverkningen till Tjeckien. Det framgår av löntagarkonsultens slutrapport som nu presenterats.

Tidigare i våras fattade Faurecia Exhaust i Torsås beslutet att flytta delar av tillverkningen av avgassystem till Tjeckien. Det innebär att 130 anställda förlorar sina jobb. Facket krävde att en löntagarkonsult skulle granska flyttplanerna och i onsdags lämnade konsulten sin slutrapport. Där framgår att företaget fått bidrag av tjeckiska staten för att bygga en ny fabrik i landet.

– Ledningen erkänner att man fått bidrag men vägrar berätta hur mycket det rör sig om, säger Lennart Rudolfsson som är klubbordförande på företaget.

Varken han eller de anställda är förvånade över uppgifterna, men Lennart Rudolfsson säger att det känns orättvist eftersom bidraget kan ha påverkat företagets beslut.

– Klart folk är förbannande och besvikna. Men det är mer själva flytten som upprör än bidraget från Tjeckien.

Hur mycket företaget räknar med att tjäna på att flytta är fortfarande oklart.

– Det har också varit hemligt, men vi har krävt att få ett konkret belopp så att vi vet vad det rör sig om när vi inleder förhandlingarna nästa vecka, säger Lennart Rudolfsson.

Faurecia Exhaust har i dag runt 490 anställda i Torsås. Av de 130 som förlorar sina jobb kommer 40 bli uppsagda redan i år. Hela flytten ska vara klar om tre år.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen