Industriarbetarnas tidning

”Vi för samtal om samgående”

13 maj, 2006

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Samtal om sammanslagning av förbunden pågår mellan Pappers, Grafikerna och Skogs och Trä. ”Vi undersöker hur vi kan formera oss för att bevara och förstärka våra avtal”, säger Pappers ordförande Sune Ekbåge.

Huvudfrågan på grafikernas kongress gäller förbundets framtid. Grafikerna blir allt färre, även om den grafiska produktionen håller ställningarna eller växer. Förbundet är inte i kris i dag, men på sikt behöver grafikerna slå sig samman med något annat förbund.

Allt pekar på att det blir något förbund inom industrin. För många grafiker är det stora och starka IF Metall det naturliga valet.

Pappersarbetarnas ordförande Sune Ekbåge är gäst på kongressen. Han är väl medveten om att somliga kongressombud hellre ser ett samarbete med Pappers och Skogs och Trä än en anslutning till IF Metall, där den grafiska identiteten lätt försvinner.

– Representanter för Pappers, Grafikerna och Skogs och Trä har träffats ett par gånger. Vi för sonderande samtal om hur vi på bästa sätt kan bevara våra avtals identitet, säger Ekbåge.

– Grafikerna är redan nu adjungerade till Facken inom industrin, en sammanslutning för Industriavtalets fackliga sida. Grafikerna är välkomna som medlemmar. Men om grafikerna vill ansluta sig till själva avtalet gäller det att få med även de grafiska arbetsgivarna.

Ekbåge ser fördelar med ett samarbete mellan de tre förbunden. Medlemmarna arbetar på olika sätt med skogen och träfibrer, och de stora skogsbolagen har anställda inom alla tre förbunden. Det gäller exempelvis SCA och Stora Enso.

Även Pappers måste tänka på framtiden, även om förbundet inte har lika bråttom som grafikerna.

– Sett över lång tid har också Pappers en lineär minskning av antalet medlemmar, säger Ekbåge.

– Nu lyfter vi fram respektive förbunds hjärtefrågor. Avsikten är att bli en starkare facklig part med mer muskler än vi har var för sig. De här branscherna skulle också få en starkare politisk röst om vi agerar gemensamt.

Ekbåge understryker att samtalen ännu så länge är förberedande.

– Det är långt till konkreta förslag. Många olika lösningar är möjliga, därför är det viktigt att alla inblandade har ett öppet sinne.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.