Industriarbetarnas tidning

Arbetsolyckan i Sveg fick dödlig utgång

29 juni, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

Den 34-årige man som skadades i en olycka på Härjedalens Miljöbränsle i Sveg i tisdags avled sent igår kväll.

Olyckan inträffade vid tiotiden i tisdags kväll. Mannen skulle svetsa på en förstärkning på en grävskopa till en traktor, när något gick fel. Skopan kom i rörelse och träffade mannen i huvudet. Han flögs med ambulanshelikopter till universitetssjukhuset i Umeå där han fick vård på intensivavdelningen. Skadorna var dock för svåra och sent i går kväll avled mannen.

I morse fick mannens arbetskamrater beskedet om dödsfallet och företaget ordnade en gemensam minnesstund. Därefter fick de anställda välja om ville stanna kvar på jobbet eller gå hem.

– De fick göra som de ville. Alla är givetvis oerhört ledsna. Vi är bara ett 50-tal som arbetar här, så alla känner alla, säger Jan-Erik Bergmark, vd för företaget.

Vad som orsakade olyckan är ännu oklart. Arbetsmiljöverket inspekterade olycksplatsen i förmiddags och fortsätter sin utredning under nästa vecka. Även polisen har inlett en utredning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.