Industriarbetarnas tidning

Byggnads utreder olyckor

21 juni, 2006

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Fackförbundet Byggnads kommer att göra egna utredningar efter allvarliga arbetsolyckor.
– Vi är inte nöjda med Arbetsmiljöverkets utredningar, säger Kjell Johansson, ombudsman på Byggnads.

Byggnads har tidigare riktat kritik till utredningar som gjorts av polis/åklagare och Arbetsmiljöverket. Det gäller särskilt en olycka i Helsingborg som inträffade förra året. Då omkom två byggnadsarbetare sedan ett 40 ton tungt betongvalv rasade på ett bygge. Åklagaren väckte inte åtal och Byggnads begärde överprövning hos Överåklagaren utan resultat.

– I det fallet var vi också besvikna på Arbetsmiljöverket. De gjorde det lätt för sig i sin utredning, säger Kjell Johansson.

Det är Byggnads arbetsmiljökommitté som tagit initiativ till förbundets utredningsverksamhet. Utredningarna ska bedrivas parallellt med Arbetsmiljöverkets och ska göras av lokala ombudsmän, skyddsombud och Kjell Johansson på förbundskontoret i Stockholm. I de fall särskild kompetens behövs kommer den att köpas in av externa konsulter.

– Vi kommer att utbilda våra skyddsombud. Tanken är att vi också ska samverka med Arbetsmiljöverket både lokalt och centralt, säger Kjell Johansson.

Byggnads räknar med att de egna utredningarna ska sätta press på polis/åklagare, Arbetsmiljöverket och arbetsgivarna.

– Jag är övertygad om att utredningarna kommer att tas på allvar.

Men IF Metall kommer inte att starta någon egen utredningsverksamhet.

– Jag förstår inte riktigt vitsen med det. Våra avdelningar och klubbar följer myndigheternas arbete. Om utredningar läggs ned och vi inte håller med så agerar vi, säger Elmer Holmberg, ombudsman på IF Metall.

– Och dessutom kräver egna utredningar enorma resurser.

LO välkomnar Byggnads beslut.

– Byggnads gör rätt. Jag vet också att andra förbund vill ta tag i den här biten, säger Christina Järnstedt, ombudsman på LO.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.