Industriarbetarnas tidning

Det skorrar i iPoden

14 juni, 2006

Skrivet av ÅKE LIF

Apples storsäljande musikspelare iPod tillverkas i fabriker i Kina där unga kvinnor tvingas jobba 15 timmar om dagen för usla löner.

Avslöjandet görs av den engelska tidningen Mail on Sunday, som bland annat besökt fabriken i Longhua med 200 000 arbetare, som en hel stad.

Arbetarna, de flesta unga kvinnor, bor i sovsalar med upp till 100 personer i varje. För sina långa arbetsdagar får de en lön på ungefär 350 kronor i månaden.

I en annan fabrik i Shanghai tillverkas delar till iPod. Där är lönen 700 kronor i månaden, men då måste arbetarna betala för kost och logi, vilket innebär att hälften går bort.

I ett uttalande efter reportaget hävdar Apple-koncernen att man ”försäkrar sig om att arbetsförhållandena i produktionskedjan är säkra och att arbetarna behandlas med respekt och värdighet” och att företaget ska undersöka uppgifterna om fabrikerna i Kina.

Liknande uppgifter om förhållandena på de kinesiska arbetsplatser kommer med jämna mellanrum. På internationellt fackligt håll arbetar man långsiktigt på att försöka påverka Kina.

– Men det är mycket svårt att komma in och titta på verksamheten, säger Mats Svensson, ansvarig för internationella enheten på IF Metall.

– Vi skulle vilja jobba med både kinesiskägda och utländska företag och förklara fackets roll i en marknadsekonomi. Och det finns tecken på att kineserna är öppna för förhandlingar.

Det gäller att börja med så grundläggande frågor som att arbetarna ska ha rätt att välja sina egna representanter utan inblandning från arbetsgivaren. I dagens centralstyrda fack sitter ledarna ofta med i företagsstyrelsen.

– Vi ska snabba på kontakterna och utbytet med Kina, säger Mats Svensson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.