Industriarbetarnas tidning

Dödsolycka på pappersbruket i Korsnäs

26 juni, 2006

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

En 39-årig man omkom vid en arbetsplatsolycka på pappersbruket Korsnäs utanför Gävle på midsommaraftonen.

Olyckan skedde vid tretiden på natten till midsommaraftonen. Mannen skulle kontrollera en pappersrulle i en omrullningsmaskin. Av någon anledning fastnade han mellan rullen och en stålvals och klämdes till döds.

Vad som orsakat olyckan är ännu oklart, och både polisen och arbetsmiljöverket har inlett utredningar. Arbetsmiljöinspektör Gunnar Lind från arbetsmiljöverket undersökte olycksplatsen på midsommaraftonen, men kunde inte dra några direkta slutsatser.

– Alla skyddsanordningar fanns på plats. Vi vet inte hur det har gått till, säger han.

Flera av mannens arbetskamrater fanns i närheten när han klämdes ihjäl. De fick under midsommaraftonen krisstöd av företagshälsovården. Krisarbetet fortsätter i dag när de som varit helglediga kommer tillbaka till jobbet. Omrullingsmaskinen, där olyckan inträffade, har stängts av.

– Den är avstängd tills utredningarna visat vad som orsakat olyckan, säger Johanna Stenson som är informationsansvarig på Korsnäs.

Hon berättar också att företaget anlitat ett företag för att göra en egen oberoende utredning.

– Vi tar väldigt allvarligt på det här och vill veta vad som verkligen hänt så vi kan förhindra det i framtiden, säger hon.

Dödsolyckan är den andra på Korsnäs de senaste fyra åren. I februari 2002 klämdes en 54-årig man till döds på ett transportband och samma år inträffade ytterligare en allvarlig klämolycka på pappersbruket.

– Vi har haft besvärande många allvarliga olyckor. Det är lika jävligt varje gång. Det är värsta sortens elände, säger Jan-Henrik Sandberg som är ordförande för Pappers avdelning 3.

Han vill inte spekulera om vad som orsakat dödsolyckan, men säger att arbetsmiljöarbetet generellt skulle kunna bli bättre på Korsnäs.

– När det sker olyckor tas de på allvar av företaget med utredningar och sånt. Det är sämre med det dagliga arbetsmiljöarbetet. Jag upplever ibland att företaget inte gör sitt bästa och att arbetsmiljöarbetet får stå tillbaka. Personalnedskärningar har gjort att skyddsombud inte alltid hinner gå skyddsronder, säger han.

Den kritiken tillbakavisar Johanna Stenson.

– Vi är en tung industri där det kan ske allvarliga olyckor. Arbetsmiljöarbetet har en otroligt viktig plats, inte minst i vardagen, säger hon.

Fakta:Förra året omkom tre personer i arbetsplatsolyckor på pappersbruk. Klämskador, fallolyckor och överbelastning är de vanligaste orsakerna till arbetsolyckor inom pappersindustrin.I de flesta klämolyckor förra året var en truck eller annat fordon inblandade. Näst vanligast var klämolyckor i rullmaskiner.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.