Industriarbetarnas tidning

En av två maskinolyckor ger invaliditet

8 juni, 2006

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Arbeten med maskiner är bland de farligaste jobben på svensk arbetsmarknad. 50 procent av alla maskinolyckor i industrin leder till invaliditet. Det visar Afa:s årliga rapport om arbetsskador och sjukfrånvaro.

Många maskinolyckor leder till amputation eller frakturer på fingrar, händer och armar, enligt Afa, fackens och arbetsgivarnas gemensamma försäkringsbolag. När det gäller grafiskt arbete sker mer än var tredje allvarlig olycka i samband med maskinarbete.

Också pappersarbetare löper stor risk att skadas av maskiner. Nästan var fjärde olycka inträffar i arbete med någon maskin. Bland metallarbetare och textil- och läderindustriarbetare är var femte allvarlig olycka kopplad till maskinarbete.

– Det är inget nytt för oss, säger Erik Georgii, arbetsmiljöombudsman hos Grafikerna. Vi har alltid haft de här problemen i vår bransch. Vi såg en nedåtgående trend när det blev obligatoriskt att skydda alla rörliga delar på maskinerna. Men respekten för skydden har minskat.

– Tempot har skruvats upp och skydd plockas bort för att det ska gå fortare.

För att komma till rätta med problemen tas i dagarna beslut om ett branschprojekt tillsammans med arbetsgivarna. Det handlar om att tillämpa förebyggande arbetsmetoder som Afa tagit fram.

– Rutiner, checklistor för maskiner och systematiskt arbetsmiljöarbete, säger Erik Georgii.

De yrkesgrupper inom grafikerna där allvarliga maskinolyckor är vanligast är bland tryckare och bokbindare. De farligaste maskinerna är bland annat tryckpressar och olika konverteringsmaskiner.

IF Metall och Teknikarbetsgivarna sjösatte ett projekt för att förebygga maskinolyckorna redan förra året. Men det är försenat.
– Det skulle ha presenteras på Elmia (arbetsmiljömässan i Jönköping, redaktionens kommentar) men det har strulat med sjukdomar och annat, säger Lars-Erik Folkesson, arbetsmiljöombudsman på IF Metall.

Projektet ska mynna ut i en handlingsplan med checklistor för främst olika typer av pressar som används inom industrin.

– Många olyckor beror på att olika typer av skydd plockas bort. Det är också viktigt att riskanalyser görs innan maskiner sätts igång, säger Lars-Erik Folkesson.

Fotnot: Siffror som ligger till grund för Afa:s statistik gäller åren 2003-2004 och är avlästa i december 2005.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.