Industriarbetarnas tidning

Ersättningsjobb för Scania-anställda

20 juni, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

De första kontrakten på totalt 225 ersättningsjobb för Scaniaanställda i Falun och i Sibbhult är nu undertecknade.
– Det här är bara första steget. Vi jobbar vidare för att få fler jobb, säger Gunnar Boman på Scania.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om beslutet att lägga ned Scanias fabriker i Falun och Sibbhult, något som lett till protester och produktionsstörningar i framför allt Falufabriken.

I förra veckan blev det klart med 125 ersättningsjobb för de 550 Scaniaanställda i Sibbhult. I går fick även de anställda i Falun ett positivt besked. Scanias leverantör Leax tar över delar av produktionen om ungefär ett år. Runt 100 av Scanias totalt 650 anställda i Falun får jobb på Leax som ska tillverka kardanaxlar och bearbeta bakaxlar. Samtidigt fortsätter Scania leta efter företag som kan ta över delar av produktionen, eller starta ny verksamhet i lokalerna i Falun och i Sibbhult.

– Målsättningen är självklart att hitta så många ersättningsjobb som möjligt, säger Gunnar Boman som är informationsansvarig på Scania.

Bland de anställda var beskedet välkommet. Enligt fackklubben i Falun pågår det ytterligare förhandlingar med ett än så länge hemligt företag som kan ge runt 50 ersättningsjobb till.

– Vilket företag det är spelar mindre roll. De anställda är mest intresserade av att få veta om de får vara kvar, säger Håkan Nordgren vice klubbordförande.

Det beskedet kommer att dröja. Åtminstone tills fackets förhandlingar om olika paketlösningar för personalen i Sibbhult och Falun är avslutade. Då först vet de anställda vilka alternativ som finns.

– Det viktigaste är bra pensions- och studiepaket. Vi vill ha avtalspension vid så låg ålder som möjligt och betalda studier så länge som möjligt, säger Håkan Nordgren.

Än så länge har personalen bara erbjudits ett flyttpaket. De som flyttar med till Södertälje får gratis flytt och boendekostnaden betald i 18 månader. Medflyttande familjemedlemmar får också hjälp att hitta nya jobb. Enligt Gunnar Boman på Scania har runt 150 av de anställda i Falun och mellan 75 och 100 i Sibbhult visat intresse för att följa med.

– Det är något fler än vi räknat med, och det är positivt, men än så länge är inget klart, säger Gunnar Boman.

Håkan Nordgren hoppas att det blir fler paketlösningar och att de blir klara så snart som möjligt.

– Just nu kan personalen bara vänta och det är jobbigt. Man kan inte bestämma sig för någonting innan allt är lagt på bordet så man vet vad som gäller, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?