Industriarbetarnas tidning

Flytthjälp viktigt i globaliseringstider

20 juni, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

Studier och bättre flytthjälp. Det är lösningen för att sparkade ska få nya jobb när företag flyttar eller drar ner på personal, enligt en ny rapport.
– Det har satsats mycket på utbildning, men den geografiska rörligheten har glömts bort lite i debatten, säger professor Henry Ohlsson.

Svensk industri klarar globaliseringen bra. Det visar en ny rapport från Industrins ekonomiska råd som presenterades i går. För att klara den ökade konkurrensen tvingas företagen dock effektivisera sin tillverkning och antalet jobb inom industrin minskar.

– De typiska varslen sker inte för att företag läggs ned eller flyttar utomlands. Det typiska är personalneddragningar, säger Henry Ohlsson som är professor i nationalekonomi och en av författarna till rapporten.

Även om industrijobben minskar finns det möjlighet för många som blir arbetslösa att hitta nya jobb. Varje kvartal får runt 10 000 personer nya fasta jobb inom industrin och ytterligare 7 000 får tidsbegränsade anställningar. Problemet är att de uppsagda inte alltid har rätt kompetens, och att de inte alltid bor där jobben finns.

– Utbildning har fått en väldigt fokus i och med omställningsprogrammen. Det är bra och viktigt, men det passar inte alla, säger Henry Ohlsson.

Han vill att man ökar möjligheten för arbetslösa att flytta dit jobben finns.

– Det kan handla om ekonomiskt stöd, som en morot för att flytta, säger han.

Enligt Henry Ohlsson är det viktigt att satsa på dem som blir arbetslösa när företagen drabbas av hårdare konkurrens.

– Det handlar om fördelningspolitik. Det är de uppsagda som betalar priset för att svensk industri ska klara globaliseringen. Då måste vi fundera på hur vi kan hjälpa dem på bästa sätt, säger han.

Fotnot: Industrins ekonomiska råd består av fyra oberoende ekonomer som ger råd och utför analyser på uppdrag av industriavtalets parter.

Fakta flyttbidrag

Om du varit arbetslös i minst sex månader och får jobb som varar minst sex månader på annan ort kan arbetsförmedlingen betala din flytt. Arbetsförmedlingen kan även betala rese- och hotellkostnader om du ska på jobbintervju.
Om du får jobb på annan ort kan arbetsförmedlingen i vissa fall bevilja pendlingsstöd under högst ett år. Dagspendlare kan få max 2 000 kronor i månaden och veckopendlare kan få en hemresa varannan vecka och 1 200 kronor i månaden för dubbelt boende. Kontakta din arbetsförmedling för mer information.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?