Industriarbetarnas tidning

Grafikerna stämmer ”respektlöst” företag

13 juni, 2006

Skrivet av AGNETA PERSSON

Arbetsgivaren sa upp en långtidssjukskriven kvinna på, enligt facket, lösa grunder. Som kompensation skulle kvinnan få 80 000 kronor, pengar som först inte betalades ut. Nu stämmer Grafikerna arbetsgivaren till Arbetsdomstolen.

Arbetsgivaren på det grafiska företaget i Stockholmstrakten hävdade att det rådde arbetsbrist och sa i december 2004 upp kvinnan som varit sjukskriven en längre tid. Hon kontaktade facket som genast ogiltigförklarade uppsägningen.

– Det rådde ingen arbetsbrist, säger fackets ombudsman Rune Sjöberg. De nyanställde till och med! Min bedömning är att det snarare handlade om att arbetsgivarna skulle börja betala för långtidssjuka.

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare drog ut på tiden, situationen blev infekterad med personliga påhopp. Till sist blev det omöjligt för kvinnan att komma tillbaks till arbetet. Företaget kom då överens med facket om att kompensera henne med sammanlagt 80 000 kronor. Uppsägningen kvarstod.

Men några pengar kom inte. Nu hävdade arbetsgivaren att kvinnan hade en innestående löneskuld till företaget och att det utlovade skadeståndet därför kunde kvittas mot denna.

Skuld eller inte, det spelar ingen roll, säger Grafikernas ombudsman Rune Sjöberg.

Det har inte med saken att göra. Vi gjorde en paketuppgörelse där vi var överens. När man kommit överens finns det inga ytterligare fordringar mellan parterna, det står i protokollet att ”alla mellanhavanden anses vara avslutade”.

Först efter en central förhandling med facket fick kvinnan sina pengar, flera månader efter utlovat utbetalningsdatum. I och med att överenskommelsen inte hölls gjorde sig arbetsgivaren skyldig till kollektivavtalsbrott, hävdar facket och begär 50 000 kronor till kvinnan och 100 000 kronor till Grafiska fackförbundet i skadestånd. Men ytterligare skadestånd har företaget inte lust att betala. Facket har därför stämt arbetsgivaren till Arbetsdomstolen, AD.

– Det har blivit en principfråga för oss, säger Rune Sjöberg. Hur ska vi kunna förhandla och göra upp om vi inte vet att överenskommelsen följs? Företaget tar inte avtal och uppgörelser på allvar. Det är respektlöst.

Dagens Arbete har inte lyckats nå arbetsgivaren för en kommentar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?