Industriarbetarnas tidning

Kassan tackar nej till 160 miljoner

1 juni, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

Försäkringskassan vill slippa få pengarna för att köpa rehabilitering till sjukskrivna. I en skrivelse till regeringen ber man om att medlen till aktiva åtgärder tas bort.
– Att vi har haft pengar har lett till att de andras uppdrag och ansvar döljs, säger Tommy Sundholm, enhetschef på Försäkringskassan.

Det är ofta oklart vem som har ansvar för rehabiliteringen av sjukskrivna. Snåriga regler säger att försäkringskassan ansvarar för att samordna rehabiliteringen, men kassan kan inte bestämma vad som ska göras. Ansvaret för att köpa in rehabilitering ligger på arbetsgivarna eller arbetsförmedlingen, om den sjuke är arbetslös, men de kan i sin tur hänvisa till att sjukvården borde ta större ansvar.

Resultatet blir att sjukskrivna bollas runt mellan olika instanser utan att få hjälp. Det konstaterar regeringens utredare i socialförsäkringsutredningen.

Nu vill försäkringskassan förtydliga sin roll. Styrelsen har beslutat att skicka en skrivelse till regeringen där man ber om att slippa få pengar till att upphandla rehabilitering. Förra året hade myndigheten runt 160 miljoner kronor avsatta för det ändamålet. Till nästa år vill man inte ha några medel alls.

Tommy Sundin som är enhetschef för avdelning för sjukförmåner säger att man inte vill ha pengarna eftersom det inte är myndighetens uppgift att köpa in åtgärder.

– Lagen bygger på att andra har ansvar för den biten och vi vill på det här sättet renodla vår roll som samordnare.

Förhoppningen är att arbetsgivare och arbetsförmedling snabbare ska ta sitt ansvar om Försäkringskassan inte längre har några pengar.

– Vi arbetar hårt på att få arbetsgivarna att ta det ansvar för rehabiliteringen de har enligt arbetsmiljölagen, men det är svårt. Arbetsgivarna tycker inte att de vill eller kan leva upp till lagens krav, och då kan det hända att de hoppas att vi ska träda in i stället.

Finns det inte en risk att färre sjukskrivna får hjälp om ni blir utan pengar?

– Nej, det rör sig om en väldigt liten del av den totala summan som läggs på rehabilitering, så det kommer inte att märkas.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.