Industriarbetarnas tidning

Kolsjuk rökare fick livränta

14 juni, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

Svetsaren Roland Sundström fick rätt mot försäkringskassan. Länsrätten i Skåne har nu slagit fast att hans lungsjukdom är en arbetsskada, trots att han varit storrökare.
– Det är helt klart ett genombrott. Hittills har det varit omöjligt att driva sjukdomen kol som arbetsskada när det gäller rökare, säger juristen Mattias av Malmborg.

I 42 år arbetade Roland Sundström i Hässleholm som svetsare och ungefär lika länge var han rökare. När han drabbades av lungsjukdomen kol och blev sjukskriven 2002 var han övertygad om att sjukdomen berodde på arbetsmiljön.

– Jag vet ju vad jag jobbat med. Jag lärde mig svetsa på 50-talet och då användes dåliga gaser och ämnen som blivit förbjudna i dag, säger han.

Försäkringskassan ansåg dock att sjukdomen berodde på rökningen och avslog ansökan om livränta som han lämnade in när han blev sjukpensionär. Kassan beviljade inte heller halv livränta som Roland Sundström begärde då han ansåg att rökningen och arbetsmiljön tillsammans orsakat sjukdomen.

– Kassan anser att ingen orsak kan mäta sig med rökningen och har därför underkänt sådana här fall systematiskt hittills, säger Mattias af Malmborg på LO-TCO Rättsskydd som valde att driva ärendet vidare till länsrätten.

Han stödde sig på ny forskning som visar att mellan 15 och 20 procent av alla kol-fall orsakas av arbetsmiljöfaktorer. En riskfaktor som kan påverka lungorna är just svetsrök och det påpekade Anna Rask Andersen, som är expert på arbetsmedicin, för domstolen. Hon anser att man måste göra en individuell arbetsskadebedömning av varje fall.

– Eftersom upp till en femtedel av de drabbade blir sjuka av arbetsmiljön kan man inte generellt säga att det beror på rökning bara för att en drabbad röker, säger hon.

Länsrätten ger Roland Sundström rätt. Sjukdomen har sannolikt orsakats både av rökningen och arbetsmiljön och han får därmed halv livränta.

– Jag är jätteglad. Pengarna är en del, men glädjen att man fått rätt är större, säger Roland Sundström.

Mattias af Malmborg tycker även att domen är principiellt viktig.

– Domstolen har skrivit upp arbetsmiljön som riskfaktor i förhållande till rökning. I det här fallet var båda varit lika viktiga. Det betyder mycket för möjligheten att driva sådan här fall i framtiden, säger han.

Fakta:
Kol står för kronisk obstruktiv lungsjukdom och är ett samlingsnamn för lungsjukdomarna kronisk bronkit och lungemfysem. kol leder till att andningsvägarna blir trängre och lungfunktionen sämre. Patienten får svårt att andas och hostar slem. I Sverige har mellan 400 000 och 700 000 människor sjukdomen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?