Industriarbetarnas tidning

”Näringslivets toppar agerar uselt”

30 juni, 2006

Skrivet av

Topparna i näringslivet utövar ett uselt ledarskap. De har bra betalat för att ta ansvar, men uppträder själva oansvarigt.

Det säger LO:s avtalssekreterare Erland Olausson med anledning av rapporten Makteliten litar på sig själv. Rapporten visar att eliten inom näringslivet ökat sitt försprång till 32 industriarbetarlöner.

Vad tror du det sänder för signaler till just industriarbetarna? Att det bara är att ta för sig?

– Jag hoppas inte det. Om alla skulle få 11 procents påslag som styrelseordförandena i de största börsbolagen fått på ett år, då skulle vi snart falla tillbaka till en situation med bara luft i lönekuverten.

– Problemet är att vi nu har en liten grupp som skiter i att ta ansvar trots att de har bra betalt just för att ta sitt ansvar. Om deras oansvariga uppträdande spred sig skulle vi snart ha stigande inflation, höjda räntor, minskade investeringar och i slutändan stigande arbetslöshet.

Hur ”skiter de i sitt ansvar”?

– De utövar ett oerhört uselt ledarskap. Det blir knappast trovärdigt när Michael Treschow manar till återhållsamhet när han själv får höjda arvoden med 20 procent mellan 2004 och 2005 och sedan i år får ytterligare en 50-procentig ökning på det. Eller Marcus Wallenberg som får 23 procent mellan 2004 och 2005 och nu 100 procent. Deras argument har de ju vingklippt själva!

Gapet mellan direktörer och arbetare är ju mindre i Sverige än i andra länder, brukar motargumentet heta. Stämmer inte det?

– Jag har inte kunnat se några strömhopp från svenska näringslivet ut i världen. Företagen tycks inte heller ha några svårigheter att rekrytera till toppjobben.

Betyder det här så mycket rent samhällsekonomiskt? Lägger man ihop elitens löner så blir det inte ens en promille av vad landet producerar på ett år?

– Precis, man kan ta alla pengarna och dela ut dem till alla så har man egentligen ingenting gjort. Men tänk dig en idrottsledare som sköter löpträningen inifrån en bil. Och så vevar han ner rutan, tänder en cigarett och skriker: spring fortare. Den ledaren blir inte gammal på sin post, han saknar trovärdighet. Det är samma sak med näringslivets toppar.LO efterlyser ”en kultur av återhållsamhet” inom makteliten. Ni ger ut rapport efter rapport. Inget tycks ju hjälpa. Vad kan LO göra mer än att påvisa och vädja?

– Vårt arbete är inte så verkningslöst som frågan antyder. Vi har fått igång en bred diskussion, en offentlig debatt som bland annat lett till andra principer i företagens årsredovisningar. Till och med företagsledare har varit ute och ifrågasatt de höga ersättningarna och nu senast var det kristdemokraternas partiledare som tog upp frågan. Det börjar sprida sig en insikt. Facket ska visa hur det ligger till, det är viktigt. Det är vår uppgift.

Stigande direktörslöner, sjunkande arbetslöshet, världsrekord i produktivitetsutveckling – det ser ut som om facket har skaffat sig många bra argument inför avtalsrörelsen. Ändå är LO:s avtalssekreterare bekymrad?

– Mellan 1970 och 1995 fick metallarbetaren 400 procent i lönepåslag. Men bara en halv procent mer när inflationen var borträknad. Det är inte fackets uppgift att pumpa in luft i medlemmarnas plånböcker. Vi ska se till att medlemmarna får höjda reallöner och det gör vi inte om alla beter sig som näringslivets toppar.

Vad tror du medlemmarna säger när det visar sig att LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin får närmare en halv miljon för sina styrelseuppdrag?

– LO:s ordförande är en av få elitgrupper som faktiskt minskat gapet till en genomsnittliga industriarbetare. 1950 hade LO-ordföranden sex gånger högre inkomst än arbetaren, i dag har gapet krympt till 4 industriarbetarlöner. Däri ingår styrelsearvodena.

– Hennes olika styrelseuppdrag är inget extraknäck, det hör ihop med uppdraget som LO:s ordförande. Och hennes lön är satt med tanke på arvodena från styrelseuppdragen. I botten har hon ingen särskilt hög lön.

Hur mycket har hennes lön höjts med under det senaste året?

– 3 procent, precis som för den genomsnittlige LO-medlemmen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.