Industriarbetarnas tidning

Regeringen lyssnar inte på LO

28 juni, 2006

Före valet 2002 ställde LO en rad krav på förbättringar i arbetslivet. Men trots fyra års socialdemokratisk regering är bara två av totalt 14 LO-krav fullt genomförda. Det visar en granskning som Dagens Arbetes gjort.

LO och dess medlemsförbund arbetar aktivt för ett fortsatt socialdemokratiskt regeringsinnehav inför valet i höst. Och det har LO gjort i valrörelse efter valrörelse.

År 2002 var inget undantag. LO ställde genom kongressbeslut och på andra sätt en lång rad krav på den socialdemokratiska regeringen. Dagens Arbete har räknat till sammanlagt 14 konkreta LO-krav. Endast två av dem är fullt genomförda i dag.

Men LO:s andre vice ordförande Ulla Lindqvist (bilden), som ansvarar för samarbetet mellan LO och socialdemokraterna, är ändå nöjd:

– Betyget blir väl godkänd, mittemellan godkänd och mycket väl godkänd. Hade regeringen inte, så småningom, satsat mer på sysselsättningen hade det bara blivit godkänt, säger Ulla Lindqvist.

– Full sysselsättning var det viktigaste LO-kravet och det är inte uppnått, konstaterar Ulla Lindqvist.

Även när det gäller arbetsmiljön finns flera LO-krav som inte genomförts. Det gäller särskilt det förebyggande arbetet och införande av en obligatorisk företagshälsovård.

– Det var onödigt att utreda den frågan en gång till, hade varit bättre med konkreta förslag, säger Ulla Lindqvist.

Dagens Arbete har även granskat vad de 21 riksdagsledamöterna som är medlemmar i IF Metall och Pappers uträttat under de senaste fyra åren.

Läs hela Dokumentet här.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.