Industriarbetarnas tidning

Rehabilitering ny krisbransch

2 juni, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

Runt 785 000 personer i Sverige är sjukskrivna eller har sjukersättning, trots detta minskar insatserna för rehabilitering drastiskt.
– Jag skulle uppskatta att det rör sig om en halvering under de senaste två åren, säger Kent Nyman, ordförande för rehabiliteringsföretagens branschorganisation Prima.

Det är kris för företag som sysslar med arbetslivsinriktad rehabilitering. Trots att många sjukskrivna väntar på hjälp får företagen färre uppdrag från Försäkringskassan. Anställda måste sägas upp och många rehabiliteringsföretag riskerar att gå i konkurs. Kent Nyman är ordförande för branschorganisationen Prima. Han säger att en kraftig nedgång drabbat hela branschen.

– Jag har jobbat med rehabilitering i 30 år och aldrig upplevt något liknande. Det här är det absolut sämsta läget någonsin, säger han.

Anledningen är, enligt Kent Nyman, att det är oklart vem som har ansvar för rehabiliteringen. Den slutsatsen drar även utredarna i Socialförsäkringsutredningen. Deras rapport visar att rehabiliteringsansvaret bollas runt mellan försäkringskassan, arbetsgivarna och sjukvården. ”Delat ansvar är inget ansvar” konstaterar utredarna, och den bilden känner Kent Nyman igen.

– Alla är överens om att det behövs mer rehabilitering, men ingen vill ta ansvar och betala, säger han.

Fler har fått sjukersättning (som tidigare hette förtidspension) de senaste åren, vilket är en del av bakgrunden till den minskade rehabiliteringen. När sjukersättning beviljas lämnas den sjuke utan åtgärd under ersättningsperioden, vilket Kent Nyman är mycket kritisk mot.

– Det är bedrövligt att människor sitter fast hemma utan att få hjälp. Det är också dyrt för samhället att så många hamnar utanför arbetslivet när de skulle kunna få hjälp tillbaka.

Bristen på uppdrag gör att många rehabiliteringsföretag redan har gått i konkurs och att fler är på väg. Enligt Kent Nyman är det ett stort problem även på längre sikt, eftersom mycket erfarenhet och kunnande om rehabiliteringsåtgärder försvinner.

– Det är som med broar. Det tar lång tid att bygga dem, men man river dem fort. När politikerna väl inser att vi behövs och styr upp ansvarsfrågan finns vi inte kvar. Det kommer att ta lång tid att bygga upp det som nu raseras, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?