Industriarbetarnas tidning

Saabfabrikerna stannar

16 juni, 2006

Skrivet av

På måndag efter midsommar stannar produktionen vid Saab Automobile i Sverige i tre timmar. Facket protesterar mot General Motors ovilja att diskutera framtiden.

– Det här är en del av en större europeisk aktionsplan, säger Paul Åkerlund, ordförande för IF Metallklubben vid Saab Automobile i Trollhättan.

Utöver Trollhättefabriken berörs också växellådefabriken i Göteborg och motortillverkningen i Södertälje.

I tisdags strejkade GM-fabriken i Portugal, i går i Spanien och idag står åter den portugisiska fabriken stilla. Nästa vecka kommer aktionerna att fortsätta, med antingen strejker, övertidsblockader eller som i Sverige fackliga informationsmöten.

– Varje land deltar utifrån sina lagliga och avtalsmässiga förhållanden. Men signalen är entydig. Vi vill visa General Motors att det krävs en konstruktiv diskussion om framtiden. Men GM lyssnar inte.

Det råder ett spänt läge inom General Motors Europa-division.* Den portugisiska fabriken läggs ned. Dagen efter nedläggningsbeslutet sågs GM-chefen Rick Wagoner skåla med ryske presidenten Putin efter att ha skrivit avtal om en ny GM-fabrik i St Petersburg.

* Tusen anställda tas bort från produktionen av dagens Opel Astra-modell. GM-facken i Europa krävde att samtliga fem produktions-orter skulle dela på nerdragningarna. GM sa nej och tog bort ett helt skift vid den engelska fabriken i Ellesmore Port.

* En ny ”skönhetstävling” har utlysts för nästa generation Astra-bilar. Fem orter är kallade, bland annat Trollhättan. GM försöker pressa villkoren för de anställda och kräver bland annat ingen övertidsersättning, ”flexibla semestrar” och obetalda matraster. GM struntar i fackets krav på ett gemensamt ramavtal (med försäkringar om att inga fabriker läggs ner, att ingen tvingas sluta och rättvis fördelning av produktionen mellan orterna).

GM-fackens aktioner stöds av Europeiska metallarbetarfederationen, EMF.

– Det här börjar bli en stor grej, säger Paul Åkerlund.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.