Industriarbetarnas tidning

Scania-arbetare fick skriftliga varningar

7 juni, 2006

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

Ett tjugotal montörer vid Scanias fabrik i Oskarshamn har fått skriftliga varningar av företaget sedan de vägrat arbeta övertid.

– Från klubbens sida motsätter vi oss varningarna och har begärt förhandling, säger Mikael Johansson, tillförordnad ordförande för verkstadsklubben.

Scania ligger efter i produktionen och för att komma i kapp vill ledningen i Oskarshamn att montörerna jobbar övertid flera helger innan semestern. Facket säger nej till kollektiv övertid. Därför måste företaget gå direkt till de anställda och fråga.

Enligt Thomas Florby, informationsansvarig på Scania i Oskarshamn, begär företaget att varje anställd ska jobba två helgdagar. Totalt handlar det om fyra tillfällen.

Redan innan det första tillfället, Kristi himmelsfärdsdagen, protesterade flera anställda i lokal media och på internet mot företagets krav. Inför andra tillfället, på nationaldagen, dök det upp ännu fler arga inlägg på forumet Falun/Sibbhult.

– Ni som kallats till övertidsarbete den 6 juni har väl så pass mycket stake och solidaritet i kroppen att ni stannar hemma! skrev en person.

De som vägrade (och saknade, enligt företagsledningen, acceptabla skäl) att jobba övertid på Kristi himmelsfärdsdagen kallades in till sina chefer och varnades skriftligt. Om det blir några flera varningar efter gårdagen är ännu oklart. Varken fack eller företag kunde svara på det under onsdagen.

– Men vi producerade det vi skulle, och lite till, säger Thomas Florby.

En förklaring till att övertiden väckt protester är att Scania i Oskarshamn måste begära flera tillfällen under en kort period. Enligt verkstadsklubben har en del chefer också haft en onödigt brysk ton när de diskuterat med de anställda.

– Det här hade aldrig varit något problem om de (cheferna, red.anm) hade gått ut på ett sakligt sätt, säger Mikael Johansson.

Produktionen inom koncernen halkade efter rejält i april sedan beskedet om att fabrikerna i Falun och Sibbhult ska läggas ner. Störningarna var från början koncentrerade till Falufabriken, men fortplantade sig snabbt till de övriga anläggningarna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.