Industriarbetarnas tidning

Stora löneskillnader för sommarjobbare

19 juni, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

En tonåring som sommarjobbar åt kommunen i år tjänar mellan 25 och 96 kronor timmen. Det visar en granskning från SSU.

Det gäller att bo på rätt ställe om man är ung och ska sommarjobba åt kommunen. De flesta kommuner i landet erbjuder sommarjobb för skolungdomar, men antalet platser och lönerna varierar kraftigt. Det visar den årliga granskning av kommunernas sommarjobb som socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, gör.

Ungdomarna i Sundbyberg utanför Stockholm får bäst betalt med 96 kronor i timmen. Uddevallaungdomarna tjänar minst. De får bara 25 kronor i timmen, vilket är sämst i landet. Snittlönen för sommarjobbare i de 232 kommuner som besvarat enkäten ligger på 49 kronor i timmen.

Tonåringar som sommarjobbar inom industrin kan räkna med bättre löner än i genomsnittskommunen, enligt ombudsman Tommy Andersson på IF Metall. Men han säger också att lönerna varierar kraftigt.

– Klipper man gräs tjänar man givetvis mindre än om man går in i produktionen, men det finns ju lägstalöner i avtalen och särskilda regler för feriejobb.

Teknikavtalet garanterar feriearbetande gymnasieungdomar mellan 16 och 18 år minst 57, 87 kronor timmen. 16-åringar som sommarjobbar på företag där Stål- och metallavtalet gäller tjänar minst 59,73 kronor i timmen. Motsvarande lön för 17-åringar är 68,31 kronor och för 18-åringar 77,28 kronor.

Toppkommuner i sommarlöneligan

Kommun, timlön i kronor
1. Sundbyberg, 96
2. Gagnef, 87,9
3. Järfälla , 87
4. Dals-Ed, 86
5. Sigtuna, 83
Åstorp, 83

Bottenkommuner i sommarlöneligan

Kommun, timlön i kronor
1. Uddevalla, 25
2. Vaggeryd, 28,2
3. Mellerud, 29
4. Timrå, 30
5. Lund, 31
Åsele, 31

Information om sommarjobben och lönerna i samtliga kommuner finns på SSU:s hemsida.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.