Industriarbetarnas tidning

Tre dog på bruken förra året

13 juni, 2006

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Förra år omkom tre arbetare på Pappers arbetsplatser. Samtidigt fortsätter antalet olyckor att minska på pappersbruken. Pappers förvarnar att arbetsmiljöfrågorna ska drivas extra i höstens avtalsrörelse.
– Det är dags att företagen börjar fundera på vad som händer ute på arbetsplatserna. Tre dödsfall är tre för många, säger Mikael Jansson, ombudsman med ansvar för arbetsmiljöfrågor på Pappers.

De senaste åren har dödsolyckorna på bruken minskat i antal. 2004 inträffade ingen olycka med dödlig utgång. Året innan, 2003, förolyckades en person på Pappers arbetsplatser.

Enligt Mikael Jansson behövs riskanalyser och systematiskt arbetsmiljöarbete för att förhindra framtida dödsolyckor. Det handlar om att gå igenom arbetet och förebygga att olyckor inträffar.

Positivt med Pappers årliga arbetsmiljöstatistik är att antalet arbetsolyckor sjunkit. En minskning på totalt 23 procent sedan 2003. Pappers och arbetgivarsidan, Skogsindustrierna, har som mål att minska olyckorna med hälften fram till 2008.

– Vår statistik visar precis som Afa:s (fackens och arbetsgivarnas gemensamma försäkringsbolag, reds anm) att det är maskiner på bruken som ligger bakom många olyckor, säger Mikael Jansson.

Pappers siffror visar att olika typer av klämskador är vanliga. Framförallt genom truckar och andra fordon, i rullmaskiner, omrullningsmaskiner och kartongmaskiner.

Jämte klämskador ligger fallolyckor och skador som orsakats av överbelastning av olika kroppsdelar i topp.

– Dödsfallen går att hitta i statistiken, säger Mikael Jansson.

Enligt Staffan Aminoff, arbetsmiljöansvarig hos Skogsindustrierna, går det inte att se ett mönster i fjolårets tre dödsolyckor.

– Det är slumpen som slagit till på ett olyckligt sätt. Det kunde lika gärna varit tillbud eller olyckor, säger han.

Vid en av olyckorna skulle den omkomne Lars-Erik Tufvesson, anställd SCA Östrand i Timrå, transportera ett oljefat i en hiss. Fatet fastnade och klämde fast honom mot väggen.

– Det kanske inte var så klokt hanterat, säger Staffan Aminoff.

Skogsindustrierna informerar sina medlemsföretag om riskerna med främst fall- och klämskador.

– När det gäller antalet olyckor fick vi ett trendbrott 2004. Vi hoppas det håller i sig. Vi får inte tumma på säkerheten trots att det blivit stressigare i arbetslivet, säger han.

Inför avtalsrörelsen i höst kommer Pappers att driva arbetsmiljöfrågorna inom ramen för samverkansavtalet med Skogsindustrierna. Mikael Jansson flaggar för att frågor som rör arbetsmiljön kommer att få extra uppmärksamhet.

– Det handlar om hitta samförstånd med arbetsgivarna. Företagsekonomiskt är det ingen lönsam affär när folk går sjukskrivna efter olyckor, säger han.

Arbetsgivarsidan är beredd på en avtalsrörelse där arbetsmiljön tar stor plats.

– Vi har bitar där vi måste nå längre. Som inom företagshälsovården och rehabilitering. Jag ser med spänning fram emot avtalsrörelsen, säger Stefan Aminoff.

Fakta: Olyckor inom Pappers
År Olyckor per 100 anställda
2002 3,0
2003 3,1
2004 2,7
2005 2,6

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.