Industriarbetarnas tidning

Upprörd stämning på SSAB

29 juni, 2006

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

IF Metalls lönekrav nonchaleras av SSAB i Luleå. Nu befarar stålverksarbetare ökade olycksrisker för semestervikarier som jobbar extra för att hålla uppe produktionen.

– Företagsledningen är oansvarig. Engagemanget hos gubbarna är nere på noll, säger Bert Johansson, IF Metalls klubbordförande.

SSAB har meddelat att de lokala löneförhandlingarna är avslutade. De anställda får centrala avtalets 2,3 procent, cirka 470 kronor i löneökningar. Fackklubben har krävt ytterligare 380 kronor och 5 000 kronor i engångsbelopp.

Företagets agerande har gjort att stämningen är hätsk på stålverket.

– Det är åt helvete. Jag och flera arbetskompisar kommer inte att jobba något övertid det här året. Jag bävar för att det blir skiftlag med enbart oerfarna vikarier i sommar. De törs inte säga nej till övertid för då får de inget jobb nästa sommar, säger Tommy Bjernhagen, stränggjutare på SSAB i Luleå.

– Det har hänt olyckor förr med sommarjobbare. Det är vi på golvet som tar riskerna. Det värsta som kan hända cheferna är att de får elefanthud i röven av att sitta för mycket. Vi ska ta samhällsansvar och ledningen höjer sina löner. Det måste bli ett slut på treåriga centrala avtal, säger Tommy Bjernhagen.

IF Metalls fackklubb i Luleå är förvånade att företagsledningen inte är mer taktisk.

– De måste ha personalen med sig. Och de inbillar sig att problemen är över genom att de ensidigt avslutar förhandlingen. De anställda är fast bestämda att gå vidare. Cheferna i Stockholm känner inte av stämningen nere i verket, säger Bert Johansson. Och fortsätter:

– Om produktionen ska hållas uppe av semestervikarier ökar riskerna i arbetet. Arbetsmijön kan drabbas negativt, säger han.

På SSAB i Borlänge hölls ett informationsmöte för IF Metall-medlemmarna i går. Medlemmarna beslutade att fackets krav på 380 kronor extra ska kvarstå i löneförhandlingarna.

– Vi har inte fått något svar från ledningen ännu. Men det lutar åt att vi får samma besked som i Luleå. Det sades många upprörda ord på medlemsmötet, säger Sture Bergvall, IF Metall-klubbens ordförande.

Enligt Mauritz Magnusson, pressansvarig på SSAB i Luleå, så har parterna varit för långt ifrån varandra under förhandlingarna. Det har inte gått att mötas.  

– Vi kommer att betala ut centrala avtalets 2,3 procent i löneökningar i augusti.

Han håller inte med om fackets beskrivning om den dåliga stämningen på stålverket.

– Det råder säkert delade meningar om det.

Att uteblivna lokala lönepåslag skulle påverka arbetsmiljön negativt håller han inte med om.

– Vi har väldigt bra semestervikarier. Vi utbildar all vår personal. Många har jobbat här i flera somrar, säger Mauritz Magnusson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?