Industriarbetarnas tidning

Bristande säkerhet på Sandvik

12 juli, 2006

Skrivet av ÅKE LIF

Arbetsmiljöverket lägger press på Sandvik att förbättra säkerheten på tre maskiner. Om inte maskinerna byggs om i tid kan företaget få böta upp till 900 000 kronor.

För mer än två år sedan påpekade Arbetsmiljöverket vid en inspektion på Sandvik Materials Technology (SMT) brister i arbetsmiljön.

Vid tre riktmaskiner måste operatörerna gå in och hjälpa till manuellt med inmatningen, så att händerna kommer i närheten av roterande rör. Detta måste byggas bort, säger Arbetsmiljöverket.

Men åtgärderna har dragit ut på tiden.

– Det finns redan ritningar på hur det ska göras. Vi har varit på studiebesök på andra företag och sett hur man löst det här, säger skyddsombudet Mats Norman.

Han tror inte att trögheten beror på kostnaderna, även om det rör sig om miljonbelopp för att bygga om maskinerna.

– Nej, det handlar mer om ständiga omorganisationer som gjort att det tagit onödigt lång tid. Föreläggandet från Arbetsmiljöverket är en bra press för att det äntligen ska bli gjort, säger Mats Norman.

SMT har fått en tidtabell för åtgärderna. En riktmaskin ska vara ombyggd 1 november i år, en senast 1 januari 2007 och den tredje senast 1 april 2007.

Enligt skyddsombudet har det tidigare förekommit tillbud vid maskinerna. I andra ändan har riskerna byggts bort med bland annat skyddsgrindar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen